КАТ: Съкращаване на процедурата за санкции, информират нарушителите онлайн

img

От КАТ предлагат с промени в Закона за движение по пътищата да отпадне хартиеният контролен талон. Целта е да се съкрати процедурата по налагане на санкции на провинили се шофьори.

Актове, фишове, глоби. Според специалистите в сектора събираемостта на наказанията досега е около 50%. Затова от МВР готвят промени. От вътрешното министерство предлагат актът и наказателното постановление да бъдат в един документ.

"Събираемостта е близо 50%. Проблемът с връчвания на наказателни постановления, на актове, на фишове беше един от сериозните. Смятаме, че това ще допринесе за по-голяма събираемост и не трябва да се подценява, че една глоба има смисъл, когато е навреме", коментира пред Bulgaria ON AIR Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Новият фиш ще може да се обжалва в 14-дневен срок. Ако глобата е платена до две седмици от налагането ѝ, ще се ползва отстъпка от 30%. Промени има и в процедурата по съобщаване – от КАТ ще уведомяват за наложения фиш лично или писмено.

За наложени санкции ще се уведомява и на гишето при издаване на лични документи. Обмисля се и възможност нарушителите да разбират, че са "хванати" по имейл.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав

Трагедия на Моста в Бургас