Бургас срещу COVID 19: Направени са 2567 изследвания, тестването се разширява с фармацевти и стоматолози

img

2567 са направените изследвания в Бургас за четири седмици. Направени са 1488 антителни бързи тестове, като общо 750 проби са взети на кризисни групи по решение на общинския щаб. 390 са изследвани с PCR метод – това са всички служители на ЦСМП, Инфекциозното отделение, Спешното приемно отделение на УМБАЛ – Бургас и полицаи и др., които са на предния фронт.

От 25-те пациенти, регистрирани с коронавирус в Бургаска област, 11 са от община Бургас, а 14 са от други общини в областта.

Общинският щаб разширява мрежата за тестване за коронавирус чрез включването на нови професионалните гилдии- стоматолози и фармацевти.

„Днес се проведе среща с двете професионални гилдии – на стоматолозите и на фармаколозите. Всички представители на фармацевтичния бизнес, които работят на територията на общината и доброволно желаят да се тестват за коронавирус инфекция от утре могат да го направят, определено е мястото за пробонабиране. Стоматолозите, които работят на територията на община Бургас също е определена лабораторията, в която ще се случат тези пробонабирания“, обяви още кметът на Бургас.

Припомняме, че щабът в Бургас призова останалите общини на територията на област Бургас да следват примера за масов скрининг, защото информацията, която има е, че ежедневно между 20 000 и 25 000 жители на другите съседни общини влизат в Бургас по различни причини – работа, медицинска услуга или друга причина. „Ако се развие тази скринингова кампания на територията на Бургаска област ще има много по-голям ефект и ние ще защитим жителите на Бургас със спиране на вирусоносителя на наша територия. Затова молбата ни е да последват нашия пример и каквото им е необходимо като съдействие, информация по отношение на методиката и организацията сме готови да им помогнем“, сподели кметът Димитър Николов.

Към днешна дата на територията на област Бургас има 25 души с положителни проби на коронавирус инфекция. 2-ма пациенти са настанени в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас и 1 в болницата в Айтос. 9 са оздравелите, а 16 са с 28-дневна домашна карантина. Това стана ясно на брифинг на общинския оперативен щаб за противодействие на заболяването COVID-19.

Кметът допълни, че от днес към Оперативния щаб на Община Бургас се присъединява д-р Лъчезар Томов, новият представител на РЗОК за Бургаска област.

От утре започва нова тристепенна дезинфекция на пазарите на територията на общината.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав

Трагедия на Моста в Бургас