2567 са направените изследвания в Бургас за четири седмици. Направени са 1488 антителни бързи тестове, като общо 750 проби са взети на кризисни групи по решение на общинския щаб. 390 са изследвани с PCR метод – това са всички служители на ЦСМП, Инфекциозното отделение, Спешното приемно отделение на УМБАЛ – Бургас и полицаи и др., които са на предния фронт.

От 25-те пациенти, регистрирани с коронавирус в Бургаска област, 11 са от община Бургас, а 14 са от други общини в областта.

Общинският щаб разширява мрежата за тестване за коронавирус чрез включването на нови професионалните гилдии- стоматолози и фармацевти.

„Днес се проведе среща с двете професионални гилдии – на стоматолозите и на фармаколозите. Всички представители на фармацевтичния бизнес, които работят на територията на общината и доброволно желаят да се тестват за коронавирус инфекция от утре могат да го направят, определено е мястото за пробонабиране. Стоматолозите, които работят на територията на община Бургас също е определена лабораторията, в която ще се случат тези пробонабирания“, обяви още кметът на Бургас.

Припомняме, че щабът в Бургас призова останалите общини на територията на област Бургас да следват примера за масов скрининг, защото информацията, която има е, че ежедневно между 20 000 и 25 000 жители на другите съседни общини влизат в Бургас по различни причини – работа, медицинска услуга или друга причина. „Ако се развие тази скринингова кампания на територията на Бургаска област ще има много по-голям ефект и ние ще защитим жителите на Бургас със спиране на вирусоносителя на наша територия. Затова молбата ни е да последват нашия пример и каквото им е необходимо като съдействие, информация по отношение на методиката и организацията сме готови да им помогнем“, сподели кметът Димитър Николов.

Към днешна дата на територията на област Бургас има 25 души с положителни проби на коронавирус инфекция. 2-ма пациенти са настанени в Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас и 1 в болницата в Айтос. 9 са оздравелите, а 16 са с 28-дневна домашна карантина. Това стана ясно на брифинг на общинския оперативен щаб за противодействие на заболяването COVID-19.

Кметът допълни, че от днес към Оперативния щаб на Община Бургас се присъединява д-р Лъчезар Томов, новият представител на РЗОК за Бургаска област.

От утре започва нова тристепенна дезинфекция на пазарите на територията на общината.