358 заявления са подадени до този момент към комисията от общински съветници по тяхната програма за хранителна помощ в Бургас. 100 са обработени през последните два дни. 43 са одобрени. Хората, които не отговарят на критериите по програмата, са 57. С решение на Общинския кризисен щаб на всички неодобрени от комисията бургазлии ще бъде доставен хранителен пакет, съобразно наличните количества от дарения.
По повод днешни спекулации в социалните мрежи и постъпили въпроси на медии за продуктите, които е получила бургазлийката Тони Джендова, некласирана по програмата на общинския съвет, уточняваме, че хранителният пакет, който й е доставен, е от дарителския фонд. В случая това са продукти на "Болеро", за което Общината благодари от името на гражданите на тази верига магазини.
Вижте в прикачената екселска таблица какви продукти съдържа помощта по програмата на общинския съвет, която може да е на стойност 60, 100 или 130 лева. За два дни, четвъртък и петък, от нея са разнесени пакети на 43 адреса в ЦГЧ, "Меден рудник", "Славейков", "Изгрев", "Лазур", "Зорница", кв. "Банево", "Горно Езерово", село Маринка. От Пакет 1 са доставени 14 броя, от Пакет 2 са доставени 16, а от Пакет 3 са доставени 13 броя. Разносът продължава и днес.
Припомняме, че в момента хората в затруднено положение от Бургас могат да получат хранителна и друга помощ не по едно, а по няколко направления:
1. Програма за еднократна безвъзмездна помощ от общинския социален фонд COVID-19. Тя представлява пакети с хранителни продукти на стойност 60, 100 и 130 лв., съобразени с числеността на хората в семейството. Те ще включват най-необходимите за всяко домакинство храни - брашно, фасул, леща, макарони, консерва месо, консерва риба, консерва домати, лютеница, олио, захар, сирене, картофи, ябълки, зелен боб.

Критериите, на които трябва да отговарят кандидатстващите, са:

✔ Да бъдат регистрирани с постоянен и настоящ адрес на територията на община Бургас до 13.03.2020 г. и да отговарят на поне едно от следните условия:
✔ Да са регистрирани в ТД "Бюро по труда" - Бургас, без право на обезщетение;
✔ Да имат доход на член от семейството по-нисък или равен на 150 лева, определен на база гарантирания минимален доход за страната за 2020 г., умножен с коефициент 2,00 / т. е. 2х75 лева/;
✔ Да са самоосигуряващи се лица, в невъзможност да упражнят бизнеса си, произтичащо от извънредното положение;
✔ Да са в неплатен отпуск поради обявеното извънредно положение.

Всички, които отговарят на посочените условия, могат да намерят заявлението в сайта на Община Бургас, в категорията COVID-19, да го попълнят и подадат на Центъра за административно обслужване на граждани /деловодство/ чрез e-mail: obshtina@burgas.bg.
Хората, които не разполагат с компютър и интернет достъп, могат да го пратят по обикновена поща, адресирана до Центъра за административно обслужване на граждани на ул. "Александровска" 26 или в Териториалните дирекции по местоживеене.
Документите ще бъдат обработвани от общинска дирекция "Здравеопазване и социални дейности" и предадени на Комисията по социални дейности, която ще заседава всяка седмица. Закупуването на хранителните продукти ще се организира от общинска администрация, а чрез социалния патронаж ще бъдат доставени до домовете на нуждаещите се.

2. Втората социална програма за подпомагане с хранителни продукти на най-уязвимите в Бургас е услугата "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания".
Нейните потребители драстично се увеличиха от 250 на 1150 души, които редовно получават топла храна. Освен топла храна, услугата включва още почистване на дома, медицински преглед, измерване на кръвно налягане и други социални и здравни дейности.
За програмата могат да кандидатстват възрастни и самотни хора над 65 години, които не могат да се грижат за себе си, както и лица с увреждания.
Заявлението може да се намери от сайта на Община Бургас: www.burgas.bg на следния линк: https://www.burgas.bg/bg/info/index/1535 - Раздел "Социални дейности и трудова заетост" - "Патронажна грижа" и в Домашен социален патронаж /ул. "Иван Богоров" № 20/. Попълненото заявление трябва да се подаде на е-мейла на Домашния социален патронаж: dsp_br@mail.bg или на адрес: гр. Бургас, ул. "Иван Богоров" № 20.

3. Новата програма "Топъл обяд на хората в нужда в Бургас" или т. нар. "Обществена трапезария" ще стартира в началото на месец май. За нея ще могат да кандидатстват:

✔ Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установено от Дирекция "Социално подпомагане";
✔ Самотно живеещи лица и семейства с минимални пенсии;
✔ Скитащи и бездомни хора.

Потребителите на тази социална услуга ще получават ежедневно топъл обяд чрез разнообразно и балансирано седмично меню, включващо супа, основно ястие и хляб. След като бъде одобрена и започне реалното изпълнение на тази програма, желаещи да бъдат включени в нея ще могат да подават заявление (по образец) в Центъра за административно обслужване на граждани /деловодство/ на ул. "Александровска" 26. Образецът на заявлението ще бъде публикуван в сайта на Община Бургас.

4. Областният съвет на Български червен кръст - Бургас също стартира кампания за раздаване на хранителни продукти до 16 април, в изпълнение на Оперативна програма за храни от фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се.

Тя е насочена към четири целеви групи:
✔ Възрастни хора над 65 г., които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и които съгласно препоръките на Националния кризисен щаб са определени като рискова група и им е препоръчано да не излизат от домовете си;
✔ Лица, получаващи топъл обяд от общини, чиито договори по ОП 3, приключват през периода 01 януари 2020 - 30 април 2020 г .
✔ Лица, попадащи под обхвата на процедура "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" по ОПРЧР 2014-2020 г.;
✔ Хора с ниски доходи в затруднена социална ситуация, в това число такива, които получават социални помощи на различни законови основания, поставени под задължителна карантина.

Списъците с лицата, имащи право на тази помощ, са изготвени и предоставени на БЧК-Бургас от Агенцията за социално подпомагане, която е управляващ орган по програмата. Правоимащите лица ще получат индивидуален хранителен пакет с общо тегло до 30 кг. Хранителните продукти се раздават по домовете от доброволците към БЧК-Бургас и служителите на Домашен социален патронаж.

5. С обявяването на извънредното положение стартира още една социална услуга, която е за хората, които не попадат в четирите изброени досега програми. Тя е в подкрепа на самотни майки с деца, възрастни, болни и трудноподвижни хора, които спазват изолацията и не могат излязат, за да си пазарят, да си получат пенсията или да си платят битовите сметки.
Те могат да използват горещите телефони за поръчка и доставка на храна и медикаменти до дома, обявени на сайта на Община Бургас

☎ 0885 985 693

☎ 0884 469 130

☎ 0882 129 664

Същите мобилни екипи се включват и в разпределението на хранителни пакети от постъпили дарения на фирми и производители, които се предоставят само на крайно нуждаещи се хора. Отделно от това, топъл обяд се доставя и до домовете на бивши военнослужещи, сред които пенсионери и пострадали при изпълнение на професионалните си задължения. Хранителните пакети за тях се предоставят от министерството на отбраната.

6. В следващите дни предстои да бъде изготвен пакет от социални мерки, насочен към подпомагане на ученици, чиито семейства са с финансови затруднения и са останали без доходи, поради обявеното извънредно положение. Една от мерките ще бъде заплащане на достъпа до интернет на учениците, за да могат децата да продължат онлайн обучението си и да не прекъсват с учебния процес. Други мерки, след връщането на тези ученици в класните стаи, могат да бъдат още безплатни закуски или карти за градския транспорт и други.