Бургазлии, които са най-пострадали от кризата с коронавируса ще получат хранителни пакети, като заявленията за кандидатстване ще могат да бъдат изпращани още днес. Това стана ясно на извънреден брифинг на председателя на Общинския съвет Севдалина Турманова и членове на социалната комисия към местния парламент. Хранителните пакети ще бъдат закупени със 300 хил. лева от създадения социален фонд COVID 19

Вече са изработени критерии, по които средствата да бъдат разпределени. „Бяхме водени от убеждението средствата да стигнат максимално бързо от нуждаещите се наши съграждани, които са пострадали от кризата и са освободени от работата си. Помощта да бъде раздавана и един месец след отмяната на извънредното положение. Средствата да бъдат раздавани под формата на пакети на стойност 60,100 и 130 лева, в зависимост от това дали става въпрос за едно лице или за семейство.“, каза Севдалина Турманова.

Ще бъдат заделени от социалния фонд 30 хил. лева за други спешни нужди за крайно нуждаещи се лица в това число медикаменти.

Заявленията за получаване на помощи днес ще бъдат публикувани на сайта на Община Бургас. Ще бъдат описани и необходимите документи за кандидатстване. Тези заявления ще могат да бъдат подавани от днес на електронната поща и на адреса на деловодството на Община Бургас, както и в териториалните дирекции по местоживеене.

Пакетите ще включват брашно, фасул, леща, зелен боб, домати, макарони, консерви с месо, картофи, ябълки и консерви риба

Критериите за социалните помощи са – хора да са регистрирани в Бюрото по труда без право на обезщетение, да имат доход на член от семейството по-нисък или равен на 150 лева, да са самоосигуряващи се лица в невъзможност да упражняват бизнеса си следствие от извънредното положение, да са в неплатен отпуск заради извънредното положение.