Комисията за новия социален фонд, който беше приет от Общински съвет, заседава днес, като се обсъждат критерии за отпускането или на средства, или на ваучери за хранителни продукти на нуждаещи се. Идеята е процедурата по кандидатстване да бъде максималноаопростена, така че да не се чакат дълго спешно необходимите помощи. Гласуваната сума за фонда е общо 300 000 лв. Това стана ясно след днешното заседание на Общинския щаб за борба с коронавируса.

Нови 7 акта са направили служителите на ОД на МВР от вчера до този момент. При проверка на домашния адрес е установено нарушение на задължителната карантина на едно лице.

Бедстващите грузинци, които до този момент бяха под карантина в общинска база, вече летят към родината си с полет от летище Бургас в 13,30 ч. Още днес започва цялостна дезинфекция на базата, където бяха настанени.

Продължава дезинфекцията на църквите. В 13 часа днес започнаха дейностите в храм „Свети Николай Чудотворец“ в „Меден рудник“. През следващите дни ще бъдат дезинфекцирани общо около 30 храма в община Бургас. Ще бъдат поръчани и постелки с дезинфектант, които ще се поставят на входовете на църквите.

Продължават всички дейности по обезпечаване на дезинфекцията в града.

От днес, Община Бургас доставя храна на всички полицейски служители, които дежурят на 14- те КПП- та на територията на общината.

Община Бургас започва да събира и пакетирани продукти, дарения от хранителни магазини или производители.

Общинският кризисен щаб ежедневно поръчва на бургаски фирми количества защитни облекла, шлемове и медицински средства.

Новото приложение, което ще събира на едно място пълна информация за карантинираните лица, ще бъде приложимо и на областно ниво. Останалите общини ще бъдат обучени за ползването му, както и ще получат достъп за въвеждане и ползване на информация от него.

Дневният център за работа с деца на улицата работи с по 1 дежурен Деца в момента там не се събират. Реагират при сигнали.

Припомняме, че са 20 регистрираните случаи на заразени с коронавирус в Бургаско, както стана ясно тази сутрин. 7 от тях са в болница – 5-ма в бургаското инфекциозно отделение, а двама – в болницата в Айтос. Всички пациенти са в стабилно състояние.

Двата нови случая са на 55- годишен мъж от Бургас, който се е върнал от Австрия, и на 61- годишна жена от Несебър, която се е върнала от Турция.

Мъжът е настанен в Инфекциозно отделение с пневмония. Жената е със слаби симптоми и е под домашна карантина.

Първите проби на 3- ма от пациентите в Инфекциозно отделение са отрицателни. Взета им е втора проба, ако и тя е отрицателна, ще бъдат изписани. Така броят на излекуваните пациенти ще стане 4.