През лабораторията в Бургас са направени 44 генетични изследвания за коронавирус вчера, съобщи кметът Димитър Николов.

„Много е важно да знаем каква е обстановката в Бургас – колко хора са носители, колко са заразени, за да имаме цялостна епидемиологична картина за състоянието в Бургас. В ежедневен контакт сме с фирмите-дистрибутори на тези тестове. Заявките ни са по-големи от това, което могат да ни доставят.

Такива проблеми изпитват всички лаборатории и в България, и в цяла Европа“, обяви кметът.

В момента има два екипа, които работят в генетичната лаборатория на "ЛИНА". Те са достатъчни за обслужването на региона. В УМБАЛ Бургас също работи един екип, който е за бързите тестове.

"На денонощие могат да се правят до 90 генетични теста. Тестовете се правят от висококвалифицирани специалисти и затова заостряме вниманието към специалностите – инфекциозни заболявания, вирусология, генетика. Факултетът по медицина ще въведе такива курсове, успоредно с обучението по медицина и такива часове, които да привлекат младите хора да се обучават в тази област.

Ясна е готовността и базата, с която разполагат лечебните заведения в Бургас и областта, както и броят на лекарските екипи. В момента се донаписват алгоритмите за обгрижването на пациента, да му се вземе проба, да постъпи в болница или да се лекува вкъщи.

„Напомням, че карантината важи 14 дни за всички, които идват от страни от Европа, както и за всички контактни. Ако първите са съмнително контактни- за вторите кантактни и също важи 14-дневната карантина. За болните с коронавирусна инфекция, срокът е 21 дни. На 21-ия, 22-рия ден се правят две проби и ако покажат, че организмът се е изчистил, чак тогава се докладва като излекуван и отпада от списъците. Имаме и кадровия ресурс, и организацията. В края на седмицата ще имаме визуализация на това, което сме създали като план, за да можем да посрещнем това предизвикателство“, добави Николов.

Припомняме, че има потвърден седми случай на носител на коронавирус в Бургаска област - мъж на 37 години. 4 от заразените се лекуват в Инфекциозно отделение на УМБАЛ - Бургас.

Под домашна карантина са 1659 за областта.

Тримата пациенти са добро състояние. Предстоят им тестове и изписване. Новият пациент, е постъпил вчера с пневмония и днес температурата му е овладяна. Повлиял се е от терапията.

От днес е свалена карантината на Хирургичното отделение на болница “Бургасмед”. Взетите две последователни проби - през 72 часа, на пациентите и работещите там, за радост, са отрицателни. До 24 часа ще бъде извършена крайна дезинфекция на отделението и след 24 часа, то ще отвори.

Пробите на 45-те наши сънародници, които пристигнаха със самолет от Англия ще бъдат извършени в рамките на 3 дни, тъй като това изисква не само човешки ресурс, но и лабораторен и диагностичен ресурс.

За радост, са отрицателни пробите на контактните лица на заразената служителка в Дом за медико-социални грижи "Вяра, Надежда, Любов" , така че карантината там ще е до края на седмицата.