Община Бургас търси съдействие от домоуправителите за обработка с дезифектант на входове, дръжки и копчета на асансьорите в жилищните сгради. До ден ще заработят и зъболекарски кабинети, с осигурени защитни облекла, в Стоматологията. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов след днешното заседание на Общинския щаб за борба с коронавируса.

„Поучих информация, че стоматологични кабинети се затварят от притеснение на стоматолозите от пряк контакт с пациентите. Възложих на администрацията да подготви дежурни кабинети в Стоамотология, те ще бъдат обезпечени със защитни облекла и ще потърсим съдействие от Съюза на стоматолозите да работят на доброволен принцип 24 часа. Трябва да осигурим адекватна стоматологична помощ на хората.“, каза кметът.

„Започнахме обработката с дезифектант по гетата – обработено е в кв. Победа, заочваме и в ж.к. Меден рудник, след това в Черно море и Рудник, следват Горно Езерово и Равнец.

Разпоредили сме за осигуряването на диспенсъри с дезификтанти, обезпечени са хората и фирмите, които ще зареждат. Подписали сме договор за осигуряването на публичните места с мивки, с възможност за миене на ръцете. Ние обезечаваме местата, където има движение на хора.

Умолявам възрастните хора максимално да се въздържат от излизане. Направил съм разчет и започваме доставка на индивидуални опаковки с дезификатнти, колегите от cаll центъра на Общината звънят на домоуправителите за съдействие за ежедневно третиране на входните врати, дръжките на асансьорите - поне четири пъти на ден. Там, където нямаме съдействие, ще го извършваме с наличните ресурси на Община Бургас, а където не ни достигнат хората – ще търсим съдействие от доброволци. Няма да остане необхваната жилищна сграда.“, обяви Николов.

Продължава третирането на детските площадки и спирките, в което се включи и Пожарната.