От утре Синя зона няма да има до 29-ти март. Заради многобройните запитваниия - след малко ще сложим банкова сметка за дарения, имаме запитвания от фирми, които желаят да помогнат в такъв критичен момент на хората в града. Компания прояви желание да закупи апаратура за многопрофилната и беодробната болница. Много хора се обаждат с желание да съдействат с доброволен труд. На много места се самоорганизират. Не желаем да застрашаваме живота на хора, които идват да помагат с доброволен труд. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов след днешното заседание на Общинския щаб за борба с коронавируса.

Той добави, че служителите, които сега са освободени от преките си задължения в държавни и общински уреждения, са насочени да помагат към социалната грижа. „Горещият телефон непрекъсато звъни, изпълняваме максимален брой заявки. Получаваме много запитвания, въпроси. Търсим разбиране у наши съграждани, особено от такива, които са живеели дълго време в чужбина и искат административни услуги. Проявете разбиране към администрацията, ще обработим всичко в срок. Организираме нови достатвки на защитни маски. Допълнително разработваме механизъм да осигурим допълнителни средства за многопрофилната болница.“, добави Николов.

В Бургас няма човек, който да е пистигнал от рискови дестинации, който да не е под карантина. „Наистина всичко, което зависи от нас, се прави. Ако хората не изпълнят препоръките и забраните, всички усилия са напразни. В болшинството у хората срещаме огромно разбиране. Отговорни и човечни са хората, с които контактувам тези три дни. Ако болшинството са така, ще успеем да се справим с тази ситуация.“, добави директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

По повод взетите проби от бургазлиите, попаднали в един самолет от Испания със заразения с вируса мъж от Варна стана ясно, че резултатите ще са ясни до утре. „Получихме много разбиране от тези хора, в неловка ситуация за изпаднали, всички ще спазят карантина задължително. Аз им благодаря за това.“, добави Николов.