Шофьорът на автобуса Камен Филипов, обвинен в причиняване по непредпазливост на смъртта на Ванча Байлова и Тодор Тодоров при жестоката катастрофа на път Бургас-Созопол, поиска мярката му за неоткклонение да бъде променена в парична гаранция.Апелативният съд в Бургас в момента заседава, след като миналата седмица Окръжният съд определи тя да е „домашен арест“, а по-късно прокуратурата протестира това и настоя за „задържане под стража“.

„Съжалявам, много съжалявам“, каза Филипов днес. Прократурата подчерта в съдебната зала днес, че за 9 години той е бил съден три пъти, той бил склонен да извършва подобни престъпления. Третото от тях е било само два месеца след изтичането на изпитателния срок по втората присъда. Две от тези три осъждания били престъпления против транспорта. От 11 години е управлявал МПС, като е имал 11 наказателни постановления. Има акт от 7-ми февруари за липса на полица „Гражданска отговорност“, има и 13 фиша за несъобразена скорост. Наказван е и, че е предизвикавал ПТП без жертви. „С едно такова минало то е показал, че не се съобразява с правилата за движение. Петото ПТП – за съжаление, беше фатален за два човешки живота. Това показва неговата категорична склонност за неизпълнение правилата на движение по пътищата. Това в съвкупност аргументира тезата, че има реална опасност да извърши ново престъпление. Опасността да се укрие се обосновава и от тежестта на престъплението и съответното наказание. Освен това обвинението може да бъде коригирано и да му се наложи ефективна присъда. Нека да имаме предвид, че тезата на защитата за съпричиняване на деянието от страна на двете жертви, трябва да се докаже в съда.“, подчерта прокуратурата.

Адвокатът на Филипов – Веселина Василева, каза, че той се е движил с 80 км. в час в неосветен участък, в дъждовно време. В дясната лента е видял аварирал автобус и е преминал вляво, за да избегне сблъсък. Там е бил „Ситроен“-а. Пряк удар между автобуса и пострадалите няма. Ударът е бил в „Ситроен“-а, който блъска двамата души на пътя. „Те не се взели никакви предпазни мерки, за да обозначат, че малко преди това е настъпило ПТП. Къде остава безотговорното участие на другите на пътя? Къде са светлоотразителните жилетки и триъгълникът? Ако те бяха с жилетки, той щеше да ги види. Как един шофьор би могъл да предвиди, че в лявата лента ще има тъмен „Ситроен“? Нямало е как Камен Филипов да предположи тези препятствия, за да съобрази скоростта. Считам, че той по никакъв начин няма да се укрие или да извърши друго престъпление. Няма да се укрие, тъй като има постоянен адрес, на който живеят неговите родители. Има и забрана да напуска страната. Освен това м е отнето свидетелството за управление на МПС. Той е готов да поеме всякаква отговорност, той е отговорен човек.“, каза адвокат Василева.

Съдът ще се произнесе в 16,15 часа.

Очаквайте подробности!