Близо 4 319 000 българи или 61,7% от населението на България е с наднормено тегло, показват последните данни на Световната здравна организация (СЗО). Това ще рече, че две трети от българите са със затлъстяване, заяви началникът на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ “Александровска” проф. Здравко Каменов по повод 4 март – Световният ден за борба със затлъстяването. По този тревожен показател страната ни е на десето място в Европа.

54,4% от жените и 68,9% от мъжете в България са с наднормено тегло. 33,3% от хората, които живеят на село, са със затлъстяване.

Делът на децата с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата със затлъстяване между 5 и 9 години достигат до 17.1%, а момичетата – до 10.2%.

Основните причини за тези негативни тенденции са в неправилния начин на живот, смятат специалистите. Повишената консумация на храна, особено по-богатата на калории, в съчетание с ниската физическа активност водят до негативните резултати. Това потвърждават и данните. Над 68% от момчетата в България страдат от липса на достатъчна физическа активност, а при момичетата този дял е 79.9%.

Данните са изключително притеснителни, тъй като затлъстяването е основен рисков фактор за редица хронични заболявания като сърдечно-съдовите, диабет, чернодробни проблеми, рак, Алцхаймер и редица други.

“В световен мащаб затлъстяването убива повече хора от катастрофите, Алцхаймер и терористичните актове, взети заедно”, каза още проф. Каменов.

“Преждевременната смърт и рискът от сърдечно-съдови проблеми са по-високи при хората с наднормено тегло. Освен това те трудно могат да контролират кръвното си налягане, което може да доведе до миокарден инфаркт и мозъчен инсулт”, заяви началникът на Отделението по кардиология в УМБАЛ “Света Анна” проф. Арман Постаджиян.

“Детското затлъстяване е един от най-сериозните ни проблеми. Ако от малко детето е с наднормено тегло, много трудно ще го коригира в напреднала възраст и по-бързо може да развие проблеми с кръвното налягане, сърдечно-съдовата система и диабет”, заяви за “Труд” проф. Каменов. Според него е много важно родителите да внимават какво ядат децата им, да им дават добър пример за това и да ги карат да спортуват.

Над 100 пациенти са се подложили на бариатрична операция, заради здравословни проблеми свързани с наднорменото тегло. Повече от тях, които бяха с диабет, след хирургичната намеса са в ремисия. Това заяви началникът на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ “Александровска” проф. Здравко Каменов. Тази операция се прилага при пациенти с индексна маса над 40 kg/m2 или над 35 kg/m2 с придружаващи заболявания. При нея най-често се редуцира обема на стомаха и/или се променя свързването на хранопровода, червата и др., което води до намаляване на апетита и количеството на поеманата храна.

“Има хора, които си правят липосукция, но тя не решава проблемите с наднорменото тегло, тъй като просто дърпа мазнините. След нея, ако не се спазват режими и не се повиши физическото натоварване, килограмите се завръщат. Някой хора, пък си слагат балони в корема, които създават чувство за пълен стомах и не ядат толкова”, разказа за “Труд” проф. Каменов.

“Адекватната превенция на наднорменото тегло трябва да започне от ранна възраст с активното участие на семейството и изграждане на ценностна система в цялото общество за начин на хранене и физическа активност”, каза още проф. Постаджиян.

Специалистите съветва хората с наднормено тегло да вземат под внимание проблема си и да се обърнат към медицинско лице. “Първо да разговарят с личния си лекар, може да се обърнат и към диетолог или ендокринолог”, каза още проф. Каменов. Той съветва да се спазват хранителни режими чак след консултация със специалист и да се внимава с диетите, тъй като често при тях има йо-йо ефект.

Специалистите съветват да се храним бавно, да сдъвкваме храната по 40 пъти, да не вечеряме късно и да спортуваме или да ходим поне по 10 000 крачки на ден.

Намаляването на телесната маса с поне 7% може да намали натрупването на мазнини в черния дроб, затова на пациентите се препоръчва повишена двигателна активност, обясняват лекарите. Тя трябва да включва аеробно натоварване (тичане, каране на колело) за 240-360 минути седмично и ходене пеша за поне 1 час дневно.

Анаеробното статично фитнес натоварване намалява притока на кислород в черния дроб и влошава функциите му. Препоръчва се и намаляване на калорийния внос с 500-1000 ккал, както и на приема на животински мазнини и въглехидрати, въздържание от “Fastfood”, сладкиши, колбаси, полуфабрикати, генно-модифицирани храни, безалкохолни напитки с фруктоза. За сметка на това е добре да се увеличи приема на фибри, храни, богати на антиоксиданти и omega-3 мастни киселини. Препоръчва се и т. н. “средиземноморска диета”.