Петте деца от Кардам ще живеят в нова къща с баба и дядо, след като майката избяга, а бащата е в затвора

Благодарение на дружните усилия на близки, познати и доброволци, семейството от Кардам, в което почина 8-годишният Стефчо, ще има нова къща. Това съобщиха в социалните мрежи участниците в инициативата. Парите са събрани от дарения в кутии.

“Днес капарирахме къща с двор за петте деца от Кардам и техните баба и дядо. Сумата за закупуване на имота вече е събрана благодарение на вас, а нотариусите освен че дариха лични средства ще изповядат сделката в района благотворително за тяхна сметка”, написа в социалните мрежи адвокат Петър Николов от Варна, който е част от доброволците в инициативата.

Преди дни съдът в Ген. Тошево остави петте деца, чието братче почина от отравяне с препарат против гризачи, за отглеждане при бабата и дядото.

Социалните служби заведоха искове по Закона за закрила на детето след като майката Росица Маринова, заряза близките си и според запознати е отишла при овчар, с когото има връзка.

Бащата на децата, Мирослав, излежава присъда във варненския затвор.

По време на делото на 24 февруари, той беше доведен в съдебната зала, за да даде съгласието си децата да бъдат настанени при родителите на бившата му съпруга до навършване на пълнолетие.

Росица Маринова не се е връщала от 10 декември в Кардам.

По думите на бабата на децата Стоянка Иванова, тя питала настойчиво за детските надбавки, но не и за здравето на рожбите си.

След трагедията, семейството трябваше да напусне жилището, където се отрови едно от децата, и където е живеело в мизерни условия. По-късно съседка предостави къщата си на Стоянка и децата докато успеят да си стъпят на краката.

Четири месеца по-късно те ще влязат в собствен дом, благодарение на усилията на хора, взели присърце съдбата на семейството от Кардам.

Децата - три момичета на 4, 7 и 11 г. и две момчета - на 5 и 13 г., в момента са добре.

Стоянка с радост се грижи за тях и се старае нищо да не им липсва. Добри хора помагат с дрехи и обувки, споделя тя.