Атрактивният обичай Джамал събра десетки жители на Камено на площада в центъра на града. Всички заедно посрещнаха джамала Алберт, който и тази година беше воден от своята стопанка. Най-нетърпеливи да го видят бяха децата, които с възторг гледаха как той лудува и е винаги готов да си похапне. В спекатакъла, който изнася Сдружение „Каменовски традиции”, джамалът се натрови, тъй като си хапна балдаран, докато стопанката му гостуваше в двора на семейство, което заговява. Непослушният Албърт падна на земята натровен, но стопанинът на къщата му приготви билки, с които го вдигна на крака за радост на малчуганите в публиката. Всички го изпратиха с аплодисменти.

Обичаят Джамал символизира победата на доброто над болестите, лошото и зимата, което го сродява с игрите на кукерите.

В Камено на Сирни заговезни ергените правят любовни стрелички от върбови клонки. Те ги палят в огъня, който гори на площада, и ги изстрелват към двора на любимото момиче. През изминалата година един от младите мъже, участващи в ритуала, вече има своето семейство, вероятно именно, защото е изстрелял точно своята стреличка.

Докато жените от танцов състав „Кайлии” играха хоро около огъня, десетки деца се включиха в обичая хамкане. Настроението беше празнично, площадът беше изпълнен с много усмивки и народна музика.