Коя от построените през последните 30 години сгради в Бургас бихте сложили след 100 години в един бъдещ списък на паметници на културата? Имаме ли наистина нужда от още една висока, лъскава и пустееща сграда в центъра на града? Тези въпроси поставят организаторите на мирен протест под мотото „С книга в ръка“, който е насрочен за утре, от 17,30 часа, пред емблематичната сграда, където над 20 години се помещава книжарница „Хеликон“ в центъра на Бургас. Повод за организирането на проявата е, че книжарницата ще се мести на нови две места в града, а на мястото на дсегашната сграда щ им ново здание.

Нека защитим наследството си и покажем, че за нас имат значение облика и историята на града, в който живеем. Приветствам всички, на които им пука, на мирен протест- демонстрация #СКнигавРъка пред емблематичната за града сграда, понастоящем книжарница.“, зоват организаторите на мирния протест.

Началото на "Хеликон" в Бургас е поставено на 1 юли 1996 година. Книжарницата отваря нова страница от историята на едно от възловите места в Бургас. Тя е разположена в стара сграда на площад "Тройката", проектирана от известния италиански архитект Рикардо Тоскани. Построена е през 1908 година и е служела за склад на "Големи български мелници". Предприятието е собственост на известната бургаска фамилия Хаджипетрови, които са приети за едни от благодетелите на Бургас.

В наше време сградата с часовника на площад "Тройката" е позната в цялата страна като книжарница "Хеликон". Днес тя е любимо място за хората на духа и словото.