Няколко интересни идеи за площад „Св. св. Кирил и Методий” се родиха по време на срещата с бургазлии, инициирана от Община Бургас тази вечер в Морското казино. Целта й бе да се съберат предложения за емблематичното пространство, което е заключено между църквата, училището и Филхармонията. На срещата присъства зам.-кметът по култура и туризъм Диана Саватева, главният архитект Веселина Илиева, отец Петър като представител на храма, директорът на учебното заведение Снежана Няголова, техническият директор и пресаташето на Държавна опера Бургас Георги Вангелов и Теменуга Захариева, директорът на Регионалния исторически музей Милен Николов, общински съветници, архитекти и граждани.

"С този форум искаме да създадем среда да се раждат идеи. Това е първото от серия публични събития, с които ние се опитваме да активизираме творческата енергия на града. Искаме да чуем мненията как да се промени градската среда, но не точно като архитектура, а като начин на обитаване. Затова сме поканили граждани и представители на всички общности, които са свързани с темата. За нас е важно да се изгради жива връзка между улица "Александровска" и площада", заяви зам.-кметът Саватева.

От Държавна опера Бургас, към която е концертната зала „Проф. Иван Вульпе“, предложиха църквата и останалите сгради да станат естествен декор и да се поставят представления на открито. Подобна иницитива се радва на голяма популярност в София пред храм „Св. Александър Невски”.

„Концертни изпълнения с хор са напълно възможни, защото екипът ще има възможност да използва оркестрираната и гримьорните на Филхармонията”, разясни Теменуга Захариева.

Отец Петър и директор Няголова споделиха, че биха подкрепили всякакви иницитиви, стига те да не са в разрез с църквата или с училището. Директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий” дори обяви, че детският хор също може да използва площада.

Другата интересна идея дойде от доц. Йохан Йотов от филиала на Националната художествена академия в Бургас. Той предложи светите братя, чието име носи площадът, да бъдат почетени, като на него се сложат обемни знаци, пресъздаващи глаголицата.

„Сега разбирам защо Буртас толкова бързо се развива в положителна насока. Аз идвам тук веднъж месечно, но вече обичам този град”, заяви проф. Йотов.

На обсъждането присъстваха и бургазлии, които живеят в сградите в близост. Всички те изразиха мнение, че искат площада да предлага повече сянка, дървета, зеленина и пейки, за да може хората да се задържат на него. Те поискаха и сегашните къщички в периферията за скара и кебапчета да бъдат премахнати.

Актрисата от кукления театър Неделина Роселинова най-пълно обедини техните мнения.

„За нас площада е едно ветровито през зимата и напечено през лятото място. Той е споделено пространство и е нормално сградите в близост да се възползват от това. Но не мисля, че ще е работещо да изкарваме дейността си навън, за да привлечем хората. Те ще дойдат, ако има комфорт, удобство и зелинина, както и приятни звуци дори и без събития”, каза Роселинова.

От тук се родиха и още идеи. Арх. Мирослав Бойчев припомни, че навремето площадът е бил нещо като вход към центъра, още по времето преди реконструкцията, когато се използваше за паркинг. А в момента двете главни улици го изолират. Според арх. Бойчев площад „Св. св. Кирил и Методий” може да стане зелен вход за велосипеди и елетрически тротинетки.

„Каквото и да се случва тук трябва да припомня, че ако „Тройката” е шумният площад, на който се правят най-големите концерти, на този се намира сърцето на Бургас. И всичко трябва да се върти около храма”, каза Румяна Емануилиду от Общество за духовни изяви.

Гергана Трифонова също даде добра идея.

„Могат да се поставят музикални инсталации. Изпратила съм моя презентация за люлки за малки и големи, които при залюляване възпроизвеждат звуци от класическа нота на пиано или китара. Това е интерактивна инсталация, която ще е интересна и за родителите, които взимат децата си от училище”, каза Трифонова.

Колко сенчест може да е един площад и как е изглеждал той по време на Стария Бургас?

В основната част на площад "Св. св. Кирил и Методий" никога не е имало дървета или нещо, което да пречи на гледката към основното - храма.

„Площадът е с глухи фасади, които могат да се ползват като екрани за интерактивна дейност. Най-представителната сграда е храма. Главният вход на храма е обърнат към площада и това пространство винаги е имало функцията да води към него. Това е историята на града и няма как да я загърбим, мислейки, че блокирайки мястото със зелени площи и обеми, няма да се наруши неговата историческа характеристика. Това е място, където се провеждат религиозни събития и по Коледа, и по Великден. Според мен площадното пространство трябва да е свободно и да се насища с мобилни инсталации, декори, преместваеми инсталации основно за културни събития”, заяви арх. Илиева.

Управителят на Дружеството на бургаските художници Добрин Вътев изрази подобно мнение.

„Фукнцията на един площад е да е празно пространство с вход към много улици. При нас той е подход към църквата и училището. Няма нужда да го пренасищаме. На него има нужда да се случват събития”, заяви Вътев.