Още 11 частни многопрофилни фамилни сгради в Бургас ще придобият нов облик в изпълнение на мерките за енергийна ефективност със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ през периода 2020 – 2022 г. Кметът Димитър Николов връчи днес договорите на представителите на Сдруженията на обствениците им.

„По първия списък от 10 сгради вече има подписан договор, като първите три са напълно завършени. Сега предстои втория транш с новите 11 сгради. Това беше дълъг процес, но със сигурност обликът на тези сгради, спестените въглеродни емисии, безопасността на преминаващите пешеходци – ще се увеличи. Спестените средства по отопление и охлаждане на сградите ще бъдат значително повече. Нашето проучване показва, че между 40 и 55% в зимния отоплителен период собствениците на апратаменти спестяват. Обръщаме се към държавните органи, които подготвят втория транш на програмата, да ускорят този процес. Хората се вълнуват. Вече имаме създаден добър екип експерти, които имат достатъчен опит по контрола и провеждането на този процес.“, каза кметът Николов.

Той обясни, че програмата е в два етапа. Първият се изпълнява с национално финансиране по програмата за енергийна ефективност. До момента в Бургас по нея са санирани повече от 200 блока, които се обитават от приблизително 40 хил. души. „В голяма част от жилищните квартали Бургас коренно промени своя облик Тази програма е изключително успешна, нужна, търсена. Почти няма ден, в който сдружение на собствениците да не ни търси за това кога ще стартира и продължи тази програма. Днес сме събрали за втората програма, която е с европейско финансиране по „Региони в растеж“.“, каза Николов.

Очакванията са лятото да започнат строителни дейности. Голяма част от тези сгради се намират в пешеходната зона на Бургас, в старото историческо ядро на града. Една част от тях са паметници на културата. „Самите те представляват атакция с външния си дизайн и вид“, каза Николов.

"Благодаря на предсавителите на собствениците, които вършат обществена дейност, защото се ангажират с тежък административен процес. Те са хората, които поемат ударите и критиките на своите съседи през това време. Малко хора се ангажират с тази мисия да предстваляват сдруженията и своите съседи.", добави кметът на Бургас.

Договорите бяха връчени на съответните сдружения на собствениците. Ето и адресите:

ул. „Поп Грую“ 27

ул. „Патриарх Евтимий“ 76

ул. „Гладстон“ 52

ул. „Св. Климнт Охридски“ 25

ул. „Кавала“ 20 и 22

ж.к. „Меден рудник“ бл. 15 А, вх. 1

ул. „Сливница“ 20

ул. „Шейново“ 12

ул. „Шейново“ 29

ул. „Иван Богоров“ 1

ул. „Цар Самуил“ 11