Кметът Димитър Николов по повод 142 години от Освобождението на Бургас: Това събитие отваря нова страница в летописа на града

img

Бургас отбелязва с поредица от събития спомена за своето освобождение от османско иго. На същата дата преди 142 години драгуните на полковник Александър Лермонтов влизат в града и са посрещнати в покрайнините му от неговия първи кмет Нико Попов. Оттогава до днес благодарните бургаски поколения винаги отбелязват празнично този ден от календара.

„Днес отбелязваме една от важните дати в историята на нашия град – 6 февруари, Освобождението на Бургас от османско иго. На 6 февруари 1878 полковник Лермонтов и Летящият отряд влизат в Бургас в ранния следобед и са посрещнати с въодушевление от населението. Това събитие отваря нова страница в летописа на Бургас. Създадена е първата община, а за първи кмет е избран Нико Попов. Градът поема по пътя на своето развитие, за да се превърне във важен център от новата българска държава. 6-ти февруари е ден за преклонение пред делото и саможертвата на всички онези знайни и незнайни наши предци, работили за осъществяването на идеала, наречен свободна и независима България“, обяви кметът Димитър Николов.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    Вал
    2020-02-06 20:44:30

    Шести февруари заслужава да е втори, голям, честван празник за Бургас. Този ден е начало за възхода на града ни.

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас