Адвокатите на бургаския общински съветник Бенчо Бенчев поиска да отпадне забраната му да излиза от страната, за да може да отиде да се лекува в чужбина. Адвокат Менко Менков подчерта пред Бургаския районен съд, че заболяването на Бенчев прогресира и има риск за живота му. Това стана по време на съдебно заседание днес по делото за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, по което Бенчев е подсъдим. Припомняме, че повод за това беше слуаят от август 2018 година, когато в Турция беше задържан несебърският бос Димитър Желязков-Очите.

Днес стана ясно, че доцент от болница в Истанбул е съобщил, че Бенчев може да бъде приет да се лекува там през февруари и март. „Към настоящия момент забраната д напуска България е прекомерна. Ние правим искане за еднократно разрешение да напуска страната, за да му се даде възможност да проведе лечение. То е прекъснато и липсата на възможност да го продължи застрашава здравето и живота му.“, каза адвокатът. Той подчерта, че в дружествата на Бенчев работят хиляди работници и това дава основание да се счита, че той ще продължи живота си в България.

Прокурорите настояха искането да не бъде уважено. Съдът ще се произнесе до минути по него. Следващото заседание е насрочено за 1-ви април.