Високо напрежение по оста президент – главен прокурор. Така стартира последната седмица на януари.

В понеделник Иван Гешев отправи запитване към Конституционния съд да излезе с тълкувателно решение на чл. 103 от Конституцията - според който президентът има функционален имунитет, както и вицепрезидентът. Двамата „не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията“.

И Гешев попита - Кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента и кои престъпления са нарушение на конституцията или държавна измяна

Малко след запитването конституционните съдии образуваха дело-първото си за годината. Във вторник държавният глава призова главния прокурор да разясни искането си.

„Г-н Гешев сам трябва да обяви мотивите за това искане към КС. Нямам идея за конкретен случай, защото аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно”, коментира Радев.

Малко по-късно мотивите на прокуратурата излязоха наяве, публично, с публикувани части от специални разузнавателни средства. Записът е на разговор между командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и мъж, за който се предполага, че е президентът. Държавното обвинение обясни, че става въпрос за разследване срещу шефа на ВВС, по време на което е прихванат и държавния глава. А съмненията - Радев е водил разговори с бившия си подчинен за документи, касаещи проверка на КПКОНПИ и по-специално съпругата му Десислава Радева и може да е оказал въздействие.

А Митко от СРС-то е главният секретар на президентството - Димитър Стоянов. Поне за това намекна главният прокурор. И още нещо - той го е привиквал с есемес в президентството.

„Не може главният прокурор да бъде привикан със смс-и от едно лице вероятно същия Митко, на който вероятно президента Радев , вероятно казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му”, каза Иван Гешев.

От президентството не отрекоха за тази кореспонденция, но оповестиха, че поводът е бил друг.

„Отправената покана към главния прокурор за среща с държавния глава е за предоставяне на информация за поредния шпионски скандал преди годишната пресконференция на президента. Внушенията, че президентът е наредил да се смачка проверката на антикорупционната комисия, са манипулативни и не отговарят на истината”, коментират от президентството.

В действията на прокуратурата самият Радев видя лична атака. „Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали и вече придобиват уродливи измерения”, каза той.

„Главният прокурор няма лични врагове. Той не влиза в битки. Ние имаме принципни позиции и становища, свързани със спазването на закона”, заяви Гешев.

Източник Нова тв