След разговори днес с ръководството на Националната здравно-осигурителна каса и Министерството на здравеопазването, и двете институции предложиха вариант за разрешаване на критичната ситуация с хематологичното отделение в УМБАЛ Бургас.

Вече разговорях с д- р Бойко Миразчийски и с проф. д- р Христо Бозов - управител на бургаския онкодиспансер и ще бъде намерен вариант за обслужване на нуждаещите се пациенти от Бургаска област. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов по повод кризата з хематолог в Бургас

Необходими са и дългосрочни мерки за трайно привличане на хематолози, за което Община Бургас ще съдейства, добави градоначалникът.

Припомняме, че към настоящия момент има проблем с обслужването на болните с хематологични заболявания, след внезапната кончина в края на 2019-та година на единствения специалист-хематолог в болницата.

За да се проведе адекватно лечение на пациентите с хематологични заболявания в УМБАЛ-Бургас, е необходимо назначаването на специалист-хематолог и сключване на договор с НЗОК за дейност по съответните клинични пътеки.