2020-та година ще бъде важна за най-големия жилищен комплекс „Меден рудник”. В бюджета на Община Бургас са отделени средства за ремонт на старите тротоари, за да се улеснят пешеходците и майките с колички, а пешеходните пътеки ще бъдат реновирани със специална боя. Облагородяването на междублоковите пространства и превръщането им в по-красиви зони е другият приоритет за „Меден рудник”. Това заяви зам.-кметът по строителство в Община Бургас инж. Чанка Коралска по време на общественото обсъждане на Бюджет 2020, което се състоя тази вечер в спортна зала „Никола Станчев”. На обсъждането присъстваха и зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев, зам.-кметът по култура, спорт и туризъм Диана Саватева, зам.-кметът по европейски политики и околна среда Весна Балтина, както и териториалният директор Магдалена Манолова. В залата бяха граждани и общински съветници.

„Докато миналата година акцентът ни беше в изграждането на паркоместа и ние реализирахме много такива – 1300, тази година ще отдадем дължимото и на пешеходците. Това е свързано и с факта, че трябва да ходим повече, за да опазваме околната среда, затова ще ремонтираме старите изпочупени тротоари”, заяви инж. Коралска. Всички съседи, които желаят покрай техния блок да се ремонтира тротоарът, могат да подават заявления при териториалния директор Магдалена Манолова, а след това експерти от Общината ще правят огледи.

В момента общината разписва правилата по програмата за облагородояване на междублоковите пространства. За да се включат в нея е необходимо сдружението на собствениците да се събере и да реши дали в прилежащото към блока пространство иска да има паркинг или детска площадка, или в градинката да има беседка. В зависимост от решението на събранието, се подава заявление в Общината. Самият проект се изготвя от администрацията. Така че програмата е достъпна за всички инициативни жители на „Меден рудник”, които обаче след това ще трябва да пазят и поддържат тези пространства.

През 2020-та се предвижда и енергоефективно осветление на големите пътни артерии в Бургас, като в списъка са включени булевардите „Тодор Александров” и „Захари Стоянов”, където в момента осветлението не е добро. Те трябва да грейнат като улица „Струга”. През 2020-та трябва да започне и проектирането на новата сграда на Четвърто районно управление, която ще е до басейна, което пък ще реши проблема с незаконните строежи в този парцел.

По време на обсъджането бе припомнено, че се разширява системата за видеонаблюдение с камери, които могат да разпознават регистрационните номера на автомобилите. Целта е осигуряване на по-голяма безопасност.

Скоро ще започне и проектирането на двете кръгови кръстовища по бул. „Захари Стоянов”.

„В момента продължават прединвестиционните проучвания за обхода на „Меден рудник”, а инвестиционен проект ще се изработи и за локално платно от улица „Георги Попаянов” до кръстовището с Горно Езерово. А на бул. „Захари Стоянов” двете кръгови кръстовища ще бъдат съответно, където е кръстовището с „Горно Езерово”, а второто на кръстовището с ул. „Георги Попаянов". По този начин придвижването ще стане много по-лесно””, заяви Чанка Коралска.

Тази година ще се инвестират около 4 милиона лева в индустриалната зона на „Меден рудник”, която ще е на площ от 600 декара. Тази година се правят подземните комуникации и инфраструктира. Тази индустриална зона е част от Логистичния парк.

Отново бе припомнено това, което заяви и кметът Димитър Николов за улица „Индустриална”. Общината разполага със средства и е готова да я асфалтира, но за това първо ВиК трябва да подменят тръбите си.

През 2020-та ще приключи и изграждането на паркинга на небостъргача.

Зам.-кметът Весна Балтина припомни, че от идната седмица както жителите на Центъра, така и тези от зона Д на ж.к. "Меден рудник", могат да кандидатстват за смяна на старите им горивни печки за отопление с екологични.

Един от важните проекти, който стартира през 2020-та и много ще промени живота на младите хора, е изграждането на Международен младежки център. Той ще е притегателен център за различни големи събития, но и ще има споделени пространства за офиси. Това разясни зам.-кметът Йорданка Ананиева. Тя добави и, че тази година ще бъде обновен дворът на детска градина "Делфин".

Сред въпросите бе какви са мерките са справяне със старите утайници на "Лукойл Нефтохим", от които при вятър живеещите в близост усещат мирис. Зам.-кметът Весна Балтина припомни, че те са държавна собственост и държавата има ангажимента до 2025 година да ги елиминира. Историята на утайниците е назад във времето. При приватизацията на рафинерията, те като актив остават извън сделката.

"Предвидени са средства в националния бюджет и до 2025 година държавата ще се справи с тях", допълни зам.-кметът Красимир Стойчев.

По време на общественото обсъждане се роди и свежа идея.

„В последните 20 години вече няма медни рудници и е по-добре комплексът да смени името си на Парория, вдъновено от местност в Странджа”, заяви с плам възрастен мъж. Млада жена обаче го репликира с усмивка, че никой не иска смяна на името, защо всички знаят квартала си като малкия Манхатан.