Жителите на бургаския квартал Сарафово, който е един от най-бързо рзвиващите се, проявиха голяма активност при общественото обсъждане на бюджета на Бургас за 2020-та година. Основните параметри за това, което предстои през следващите 12 месеца, бяха представени пред местните хора от зам. кметовете Красимир Стойчев, Йорданка Ананиева, Диана Саватева, директорът на дирекция „Строителство“ Димитър Бакалов, общински съветници, общински служители. Обсъждането се състоя в Читалището в квартала и на него присъстваха и служители на Пето РУП, на общинския превозвач „Бургасбус“. Хората задаваха десетки въпроси, като най-многобройни бяха предложенията им за асфалиране на улици и поставяне на осветление. Бяха засегнати и още редица теми, като чистотата на въздуха и алтернативи на отоплението с твърдо гориво, чистотата на улиците, за училщето, църквата и много други.

Зам. кметът Красимир Стойчев представи основните задачи на бюджета на Общината и значимостта на големите обекти, чието завършване предстои през тази година. Зам. кметът по образование Йорданка Ананиева каза, че предстои саниране на детската градина, което до май трябва да приключи. Започва проектиране на пристройка към съществуващото уличище, като същевременно продължава програмата на Общинаа за обновяване на класните стои на първокласниците. Ще стартират и различни програми за профилактични прегледи на децата – за гръбначни изкривявания, затлъстяване, на детски диабет и бронхиална астма. В сферата на социалните дейности важна програма е патронажната грижа, в която влиза медицински специалист, рехабилитатор, санитар, подчерта Ананиева.

Диана Саватева подчерта акцентите, които ще развият в Бургас събитийния туризъм и които имат отношение именно към хората в Сарафово, който е един от туристическите квартали на морския град. Тя посочи, че целта е Бургас да се превърне в самостоятелна туристическа марка. Тя прикани читалищното настоятелство да разработи проект за ремонт , както и към идеи за проведане на различни фестивали.

Най-голям интерес предизвикаха предстоящите ремонти в квартала. Един от основните въпроси, които поставиха хората е за начина, по който ще изглежда една от възловите улици в квартала - „Брацигово“. „Аз съм бесарабски българин, от 2014-та година живея в Сарафово и бъдещето е да е пешеходна зона“, каза един от приссътващите в залата – Александър. Зам. кметът Красимир Стойчев отговори, че администрацията има същите виждания. „Има два варианта – единият е тя да бъде еднопосочна за автомолили, а всичко друго да е тротоари. Вторият е – да бъде изцяло пешеходна, като ще могат да влизат само колите на хората, които живеят там“, обясни той.

Продължава изграждането на паркоместа и по главната улица в квартала - „Ангел Димитров“. „Тази година ще продължим да работим от страната на южния тротоар. Цела е да направим ремонт на цялата улица. По другия тротоар предстоят дейности от ЕВН - да си вкарат кабелите под земята. Тогава ще има смяна на осветлението и асфалтиране.“, каза директорът на дирекция „Строителство“ Димитър Бакалов. Той посочи и значението на велоалеята, по която работата продължава и която ще свързва Бургас със Сарафово.

Бакалов подчерта и предстоящия ремонт на ул. „Транспротна“ в Бургас, по който преминава голяма част от трафика към Сарафово. „Надяваме се ремонтът да започне март месец и да приключи до началото на сезона“, каза той.

„Плановите ремонти в Сарафово ще бъдат увличени. Има направени нови улици. За улично осветление имаме питания, както от местни жители, така и от общински съветници. Целта е не само да сложим стълбове с осветителни тела, а трябва и захранване, прави се проектиране за изграждане на осветление по улиците „Албатрос“ и „Манастирска“, добави Бакалов.

Един от най-големите обекти, който се очаква да бъде завършен, е изграждането на буферния резервоар. „Напавихме частичен ремонт, който облекчи ул. „Лазурна“. Буферният резервоар да реши проблема с наводнението на квартала в тази част.“, каза още Бакалов.