Полицията в Бургас провежда акция за установяване самоличността на лица, водещи скитнически начин на живот. До момента за снемане на отпечатъци в Първо РУП в морския град са доведени 11 мъже и жени, които се скитат по улиците.

„Тези от тях, които са от града, се изпращат в Дома за временно настаняване в кв.„Акациите“, а тези, които не са от Бургас, се изпращат със служебен транспорт до съответните градове.

Доста често, понеже просят по улиците, в нетрезво състояние, някои са малко агресивни и притесняват гражданите. Затова ги водим тук, за да ги установим. Най-често тези хора обикалят по центарлинте улици, край големите магазини като „Краснодар“, „Билла“ и други, около църквите „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Света Богодица“, както и „Св. Иван Рилски“. Има и външни за града хора – от Сливен, Стара Загора и други. Някои от тях са регистрирани от кражби и за просия.“, каза старши инспектор Стоян Стоянов от Първо РУП.

Сред доведените в управлението бяха Мария, заедноэ с двете и малолетни деца – на по 10 и 13 години. Полицаите ги бяха заварили край казан в самияцентър на града. Те мъкнеха количка с дървени материали и стара печка.

„При казана бяхме. Ходим дърва да берем - за вкъщи. Имам 6 деца. Гледам ги, те са пораснали момичетата. Тези деца са мои. Взехме ядене от Червенияъ кръст. Ядем боб, леща.“, каза объркано Мария.

Полицаите доведоха в управлението и Страхил, който се придвижва с инвалидна количка и прекарва дните си пред църквата „Св. Св. Кирил и Методий“.

„Живея в Горно Езерово, имам лична карта. Полицаите ме прибраха от църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, защото там стоя, понеже ми откраднаха пенсията. Останах без пари. Вземам на месец 260 лева. Всеки ден се придвижвам от Горно Езерово, четирима души ме качват. Не прося, само стоя и хората ми дават. Не съм подавал ръка.“, каза мъжът, който е на 45 години и е загубил краката си заради здравословни проблеми.