За облекчаване на трафика в Бургас ще започне ремонт на ключовата ул. „Транспротна“, която е между кръговите кръстовища на „Метро“ и до бензиностанция „ЛУКойл“ и която изнася движението от входа на Бургас откъм София към Слънчев бряг. Същевременно кметът Димитър Николов заяви, че Община Бургас е готова с проекта и приключва процедурата по отчуждаване на терените за изграждането на стратегическия Северен обход, който трябва да изнесе натоварения трафик от града. Николов заяви, че ще се стреми да убеди ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“, на чието партньорство ще разчита, че строителството може да започне в края на годината.

„Искаше ми се тази година да започне Северния обход на Бургас. След като се довърши четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг с обхода на Поморие, знаем, че натискът в Бургас ще се увеличи чрез ул. „Транспортна“ . Ресурсът на Община Бургас е оскъден. Това ще го направим с партньорство с Агенция „Пътна инфластруктура“. Ние сме готови с техническия проект, готови сме с процедурата по отчуждаване. След 2 месеца ще имаме готов терен с работен проект за Северен обход, с две големи кръгови кръстовища и локали. Но може би в края на годината ще се опитам да убедя ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“, че Община Бургас е в кондиция и с желание за партньорство, в условия на финансиране, да стратира този стратегически проект.“, каза кметът Николов по време на представяне на бюджета за 2020-та година.

Осигурени са средства за рехабилитация на второто платно на пътя Бургас-Ветрен. „Когато се стопли времето - да имаме възможост да рехабилитираме и този участък, който е реанлата връзка с магистрала „Тракия“, добави Николов.

Той призова кметовете на общини от Бургаска област да заделят средства в бюджетите на общините, които управляват, за разработването на технически проекти за изграждане на четирилентови връзки.

„Вече половин година продължавам да настоявам и моля кметовете на общини да се заделят средства за проекти за четирилентови връзки. Ощина Бургас е заделила средства , за да може на територията ни в посока – Средец, Айтос и останалите, да има четирилентови връзки. В един момент Европейският съюз ще ни даде възможност със средства да изградим тези връзки и ако нямаме готови работни проекти, ще пропилеем времето за кандидатстваме. Прозорците за кандидатстване са много кратки. Кметовете, като си подготвят бюджетите, да заложат достатъчно средств за изработването на техническите проекти.“, призова кметът на Бургас

Николов подчерта, че Общината е в готовност да асфалтира улици в ж.к.“Възраждане“ и центъра на града, но след като ВиК смени канализацията. „Ръцете ми са вързани, докато Вик не подмени водопроводите и канализацията, аз няма да дам лев за асфалт, който после ще бъде нарязан.“, каза той.

Ето къде ще са насочени средствата през 2020-та година:

- Реконструкция на нови участъци от основните транспортни трасета по улиците "Стефан Стамболов", бул. "Демокрация", ул. "Булаир".

- Четирилентова свързаност: Продължава работата по изготвяне на прединвестиционните проучвания за осигуряване на транспортна свързаност между общинските центрове в област Бургас по направленията Бургас - Малко Търново, "Бургас - Средец и "Бургас - Айтос, чрез четирилентови транспортни връзки. Това ще даде възможност да бъдат подготвени регионални проекти, насочени към осигуряване на по-добри условия за икономическо развитие на региона чрез подобряване на инфраструктурата. До края на 2020 г. ще бъдат изготвени парцеларните планове за утвърждаване на новите трасета и през новия програмен период ще се кандидатства с готов проект.

- Паркинг до бл. 55 Изгрев - нови 100 паркоместа за живеещите

- Обследване и реализиране на многоетажни паркинги /при подкрепа от живеещите/.

- Реконструкция на улица "Климент Охридски" - ще се подменят подземните комуникации, ще се ремонтират тротоарите, пътната настилка, осветлението, ще се засади нова растителност.

- Реконструкция на Улица "Цариградска" - ще се подменят подземните комуникации, ще се ремонтират тротоарите, пътната настилка, осветлението, нова растителност.

- Изграждане на Паркинг за 150 автомобила на бул. "Мария Луиза", в отсечката между улиците "Цариградска" и "Климент Охридски". /има постъпило възражение от живеещи в един от входовете/.

- Рехабилитация на ул. "Транспортна".

- Рехабилитация на кръгово кръстовището с ул. "Димитър Димов".

- Рехабилитация на главен път I-6 посока Бургас-"Ветрен".

- Изграждане на велоалея до квартал "Крайморие".

- Изграждане на студентски жилища, зона Д, "Меден рудник".

- Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на РСПБЗН.

- Изграждане на Младежки център в "Меден рудник".

- Подмяна на уличното осветление с енегоефективно по 22 улици и булеварди в града - "Янко Комитов", "Тодор Александров", "Яким Якимов", "Одрин", "Христо Ботев", "Демокрация", "Индустриална", "Чаталджа", "Булаир" и мн. др.