19-годишен младеж е задържан за поредното нападение срещу дома на бургаския фоторепротер Борислав Пенков, извършено в нощта срещу неделя, стана ясно от брифинг днес, даден от административния ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас Георги Чинев, директора на ОДМВР старши комиср Радослав Сотиров и райнонен прокурор Иван Кирков.

„За по-малко от 48 часа успяхме да установим и задържим лицето, извършило нападението. Да успокоим журналистическата гилдия – нападението не е свързано с фоторепортерската му дейност и досегашните посегателства. Става дума за опит за кражба“, каза главен комисар Сотиров. 19-годишният младеж има регистрация за кражба преди години.

Районен прокурор Иван Кирков изказа своите адмирации към полицията. Той поясни, че извъшеното престъпление наказанието е лишаване от свобода до 5 години. Извършва се разпит на лица, назначена е ДНК-експертиза. Георги Чинев подчерта свършената по обем работа и доброто взаимодействие с полицията.

Припомняме, че в събота срещу неделя домът на фоторепортера от бургаския ежедневник „Черноморески фар” Борислав Пенков стана обект на ново посегателство. Сутринта в 03:15ч. нападетел е строшил с ръка два прозореца, след като се е качил на терасата, съобщи самият Борислав. Борислав има леки наранявания по лицето от счупените стъкла.

След 2017г. Пенков е обект на постоянни нападения. При едно от най-сериозните бе подхвърлена горяща гума пред вратата му, целият вход бе задимен, хората евакуирани, а електромерите на входа изгоряха. По случайност съседи се прибирали и разбрали за пожара. Иначе последствията можеха и да са по-сериозни. Преди това прозорците на дома му бяха строшени с камъни. А след пожара и цялостния ремонт, някой изкърти входната му врата с кози крак.

За пожара като обвиняеми бяха привлечени Данаил С. и Румен Я. като физически извършители на палежа. На Петър Биберов по прякор Кюфтето бе повдиганто обвинение за подбудителство. До напрежение между Биберов и фоторепортера Борислав Пенков се стигна през 2017-та година, докато Борислав снимаше бившата механа „Бургаски вечери“, сега „Кралско село“, след избухнал пожар.