Бургаският ж.к. „Славейков“ се превръща в истински ад за котки, труповете само за един ден са повече от пет. Убитите животинки са красиви, социални и кротки, свикнали на човешко внимание, затова повечето от тях са любимци на жителите на околните блокове. Касапницата е поголовна, Второ РУП е буквално залято от сигнали за трупове. Сред жертвите днес са и бялата красавица Елица, която жителите на блок 52 са хранили и обгрижвали. „Беше много кротко котенце, всеки ден ме чакаше на вратата на входа, беше възпитана и никога не е създавала проблеми. Това прилича на рана от въздушна пушка. Стреляна е.“, каза възрастен бургазлия, който едва сдържаше сълзите си пред трупа на животинчето. Елица днес беше открита в градинката между блоковете 52 и 53 с кървава рана в областта на гърдите и коремчето. На място дойде екип на полицията, който прибра трупчето. Първоначалното мнение на експертите беше, че котето е застреляно, но каква е причината за смъртта ще стане ясно от аутопсията. До тази сутрин предадените тела на мъртви животни от „Славейков“ бяха 12, но само днес има още около 5 трупа.

Сред тях е любимецът Гошко, който тази сутрин е бил открит мъртъв край блок 55. „Поредната жертва от к-с Славейков. Открит тази сутрин разстрелян в градинката. Почивай в мир, съкровище наше.“, написа бургазлийка, която се е грижила за мъркащия пухчо.

В района на блок 55 има още открити мъртви котенца, както и в района на блок 27.

За масовото убийство на котки в „Славейков“ от близо 20 дни алармират организациите за защита на животните „Милосърдни сърца“ и „Гласът на животните“, много любители на котенца. Трупчета са откривани в различни части на комплекса, като в последните дни ясно си личат следите от насилствена смърт – стрелба, бой и тн.

По случая работят служителите във Второ РУП, като вече ще започват и проверки на хората, които хранят животните, за да не би сред тях да се промъкват и такива, които разнасят отрова.

Към този момент има само един излязъл резултат от направена аутопсия, но той е за случай от месец ноември. Заключението на ветеринарния лекар е, че котето е починало от пневмония. Тогава обаче все още смъртта на животните не беше така поголвна, докато през последните дни сигналите буквално валят. Телата на предадените мъртви животни в полицията се замразяват, след което поетапно се изпращат за експертиза в Стара Загора.

Служители на Второ РУП призоваха граждани, които са станали свидетел на насилие над коте, да алармират.

Обръщаме се към всички ви!!! В Бургас се избиват масово бездомните котета! До тук за избити над 100 животни!!! Искаме да вземем масирани мерки за да открием убиеца! Нужни са много доброволци!!!!!, призовават и от организациите за защита на животните.

Елица е открита между блокове 52 и 53

Гошко, докато е радвал хората, които са го обичали край блок 55. Днес и той е открит мъртъв, според очевидци - раната е била от оръжие