ЛУКойл ще отнесе гоба за нарушаване на издаденото комплексно разрешително, заради миризмата на бензин, която се стелеше над Бургас снощи. Около 29-30 са получените сигнали на граждани за мирис на нефтопродукти, съобщи на пресконференция днес директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова. Тя не конкретизира точната сума, с която ще бъде глобен заводът, но параметрите са от 10 хил. до 500 хил. лева.

„Всички ние от една седмица усещаме аромата, с който Нефтозавода извършва работа на територията на Бургас. Усещаме ароматите на въглеводороди. Регионалната инспекция извърши няколко проверки, в които, за съжалениие, ние не установяваме никаква промяна в параметрите на работата на инсталациите. Разбира се, всички инсталации по ежедневния рапорт, са натоварени на 100%. Нямаме превишение на нито един от показателите, които са за качество на атмосферния въздух, но въреки всичко ние усещаме аромата на тежки въглеводороди, на бензин, което основно идва от рафинерията, която преработва и произвежда бензин. Зимният сезон явно започва по-интензивно това да се усеща от всички нас. Първата проверка, която направихме на 5-ти срещу 6-ти показа, че заводът не е направил замервания във всички точки. При снощната проверка бяха извършени замервания по всички точки. Инспекцията извърши замерване на 28 показателя. Нямаме превишение, но около границата на завода се усещаше страшно силна интензивна миризма на въглеводори, тя идва от преработката на нефта. От 22 до 01 часа заводът е намалил мощностотите, преустановил е всички други дейности по разтоварване, показва рапортът на дежурния инженер. След 1 часа и ние нямаме сигнали за миризма на нефтопродукти. В крайна сметка те са опреатори, които работят под комплексно разрешително и едно от условията изрично упоменава, че не трябва да има разпространение на неприятни миризми извън територията на завода. Всички граждани са усетили тази миризма, включитено експертите, които са обикаляли край границите на завода. Това ще бъде основание за предприемане на административно-наказателни мерки по отношение нарушение на комплексното разрешително.“, каза инж. Атанасова

РИОСВ-Бургас има извънредна заповед, според която при повече от пет сигнала на граждани, експертите от инспекцията тръгват с лабораторията, за да може гражданите да са спокойни. „Нямаме превишение, не би трябвало да бъде опасно за човешкото здраве. Глобите са от 10 хил. до 500 хил. лева. Няма да бъде 10 хил. лева за такава голяма рафинерия, която би трябвало да се съобразява, че не трябва да нарушава комфорта на гражданите.“, добави тя.