Бургазлии проявиха оогромен интерес тази вечер при обсъждането на проекта, с който печките с твърдо гориво могат да бъдат сменени с по-модерни уреди – котели и радиатоли, отопление с газ и пелети. В културния център „Морско казино“ се състоя обществено обсъждане, на което стана ясно, че хората искат да знаят детайли за кандидатстване. Дори имаше разочаровани жители, които разбраха, че в първия етап кварталите им няма как да бъдат включени, тъй като по проекта има конкректни изисквания за териториално разпределение, съобразно данните за замърсяване с финни прахови частици. Целта е както по-чисто въздух, така и удобство за семействата.

Пилотният проект ще е за 80 домакинства, а после ще са 1914. Първите ще са от Центъра, както и от жилищните комплекси „Възраждане“, „Братя Миладинови“, „Лазур“, както и Зона Г в „Меден рудник“.

На хората тази вечер беше подробно обяснено, че това проект, за който се спазват определени параметри и че при всеки възможен случай ще бъдат включени и други квартали. Проектът е по програма „Life”, в който Община Бургас участва заедно с още шест общини, като стойноста е с 2 562 704 евро.

„За първи път тръгнаха проекти, които са насочени към намаляване замърсяването на въздуха, не може да бъдат допуснати всикчи квартали. Искаме, но няма как. Насочили сме се към всики“, каза зам. кметът Руска Бояджиева, която обясни на хората защо в началото са избрани тези комплекси и райони на Бургас – тъй като по данни от лабораториите, при тях е най-концентрирано замърсяването с финни прахови частици.

По време на обсъждането беше разяснено как домакинствата да кандидатстват, някои от присъстващите дори вече имаха готови докумнети. Сред изисквантията са хората да подадат заявленията в срок и изрядно попълнени, както и да отговарят на критериите за състезателен подбор. Сред тях са да са платили всички необходими местни данъци и такси, да върнат печката за твърдо гориво, да имат реално нужда от новите уреди и други. Сред предимствата е и жилището да е санирано.

Като крайна цел, за територията на община Бургас е предвидена безплатна подмяна на старите печки с по-модерни и по-малко замърсяващи форми на отопление в 2000 домакинства.

Образците на документите за кандидатстване по Схемата за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата са публикувани на следния адрес:

https://www.burgas.bg/bg/info/eventdetails/1440/38238