Общо 12 деца са откарани в Спешния център в града, откъдето осем от тях са били транспортирани към Инфекциозното отделение в Сливен. От там в Твърдица долетели две линейки, които откарали децата. Второкласниците били на системи, сега вече са добре. Все още е загадка причината за тежкото състояние, в което децата изпадат - дали вирус или нещо друго, ще стане ясно след обявяването на резултатите от РЗИ-Сливен. "С г-жа Славова реагирахме навременно, защото ситуацията наистина беше критична и можеше да се стигне до фатален край за някои от децата", разказа медицинският фелдшер Цена Димитрова пред БЛИЦ.

Класната Николина Славова разказа за случката. "Всичко започна в средата на втория час - около 9:20 часа. Имахме математика, когато едно дете вдигна ръка и ме помоли да отиде до тоалетна. След него още няколко направиха същото. До края на часа (до 9:40 ч.) четири деца от класа ходиха по няколко пъти. Други пет деца имаха същите оплаквания - болки в коремчетата и позиви за тоалетна. Отидох с тях до тоалетната и се убедих, че не симулират. Междучасието отидох до дирекцията да известя директорката, след което влетях в кабинета на фелдшерката Цена Димитрова и я повиках бързо да идва в класната стая. Когато с нея влязохме при тях, те се превиваха от болка, държейки се за коремчетата. Продължаваха да искат да ходят до тоалетна. Д-р Димитрова ги прегледа. Шест от тях бяха в по-тежко състояние - бледи, пожълтели, със силни болки и воднисти изпражнения. Веднага започнах да звъня на родителите да дойдат в училище.

И тъй като установих връзка само с четирима родители, останалите телефони звъняха и никой не отговаряше, решихме да потърсим съдействие от Спешен център - Твърдица. За да дойде линейката, сигнал се подава на тел. 112. Обясних за какво се касае и отговорих на всички въпроси. Линейката пристигна веднага. Дежурният мед. фелдшер Марияна Георгиева отново попита децата какви са оплакванията им. Прецени, че трябва да ги заведем при личните лекари. Тръгнах с нея, качих се отзад при децата, които бяха 12 от класа ми. Три се разплакаха, успокоих ги, че няма нищо страшно, че ще им направят преглед и ще им помогнат. Оставихме три от децата при д-р Влайков. Продължихме с линейката при д-р Бъчварова. Тръгнах с тези деца, защото това бяха по-тежките случаи. Д-р Бъчварова ги прегледа. Направи преглед и на две деца, които не бяха нейни пациенти. Междувременно те продължиха да искат да ползват тоалетна, а болките в корема продължаваха. Оставих децата в Спешния център под наблюдение на лекарите и с кола ме върнаха в училище да продължа да звъня на родителите им. Успях да се свържа със седем човека. Родителите дойдоха в Спешния център, за да бъдат до децата си. Разтревожени майки ме прегръщаха и ми благодаряха, че съм постъпила като майка на децата им. Не издържах и се разплаках, виждайки топлото отношение и благодарността им към мен. Бях щастлива, че съм помогнала", разказа Николина Славова. След това в Твърдица пристигат две линейки от Сливен, които откарват осем от учениците. Децата са били на системи. Дни по-късно повечето от тях вече са обратно в класната стая, две от тях все още са на домашно лечение. Очакват се резултатите от РЗИ-Сливен.