В навечерието на Деня на християнското семейство, на 20.11.2019г., във Факултета по медицински грижи към Университет „Проф.д-р Асен Златаров“ в Бургас бе организирана съвместна акция по доброволно и безвъзмездно кръводаряване за лица, пострадали при пътнотранспортни произшествия. 28 младежи се включиха в акцията, като успяха да станат кръводарители, повечето от тях за пръв път. Началото постави председателят на Студентския съвет към университета Десислава Чапкънова, която с личния си пример успя да мотивира студентите и да ги запали за хуманната кауза.

Промоция на предстоящата кръводарителска акция бе извършена седмица преди това по предварително изготвен график сред студентите от няколко големи факултета. Промотирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване е сред традиционните дейности на бургаската Червенокръстка организация, като целта е да се създаде трайно позитивно отношение към този акт на хуманност у младите хора.

Паралелно с това на студентите бяха раздадени и донорски карти от специалиста по Първа помощ в БЧК-Бургас, като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията, която се провежда в цялата страна. Те научиха какво представлява донорството, кой може да бъде донор, както и каква е действащата нормативна уредба в страната ни.