Апелативен съд – Бургас отмени оправдателна присъда на пътен полицай и му наложи наказание за документно престъпление и подкуп.

Подсъдимият Тодор Д. е признат за виновен в това, че при условията на продължавано престъпление на 3-то ноември 2015 г. на КПП- Босна, община Малко Търново, като младши автоконтрольор II степен, съставил официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства. А именно:

В Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ удостоверил, че спреният на същата дата на КПП Босна за проверка лек автомобил, марка „Опел Кадет“, се управлява от Стоян С., а в действителност зад волана е бил брат му Тодор С., както и че Стоян.С. е управлявал автомобила без да е правоспособен водач и за това, че не носи свидетелство за регистрация на МПС , което не било вярно;

В Акт за установяване на административно нарушение удостоверил отново, че спреният за проверка автомобил се управлява от Стоян С., а в действителност е бил управляван от брат му Тодор. С. и че именно Стоян С. е извършил нарушение – като управлявявал МПС без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, което не било вярно, с цел да бъдат използвани тези документи като доказателство за отразените в тях обстоятелства пред Началника на РУ-Малко Търново.

Мъжът е признат за виновен и в това, че на същата дата е поискал и приел от Тодор С. подкуп от 20 лв., за да удостовери неверните обстоятелства в официалните документи- 2 бр. АУАН.

Съдът е наложил на подсъдимия общо наказание от една година „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложил за изпитателен срок от три години и е присъединил наказанието „лишаване от права“ в размер на една година.

Присъдата подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС в 15-дневен срок.