Композиторът Георги Шагунов да бъде удостоен посмъртно със званието “Почетен гражданин на Бургас“. Това предлагат общинските съветници Георги Дракалиев, проф. Севдалина Турманова, Калояна Живкова, Евелина Михалева и Николай Стоянов.

В мотивите на докладната записка вносителите обръщат внимание, че на 10 ноември 2019 г. се навършват 71 години от смъртта на един от хората, оставили завинаги своя следа в историята на Бургас, а именно композитора Георги Шагунов.

Завършил в Западна Европа, талантливият младеж се установява в Бургас през 1897 г., като става диригент на военния оркестър на 24-ти пехотен Черноморски полк и остава такъв до пенсионирането си. Той е сред основателите на музикалното дружество „Родни звуци“ в Бургас и е диригент на струнния оркестър към дружеството, като по същото време води и клас „Медни духови инструменти“ в Музикалното училище.

В продължение на 50 години маестро Шагунов пише около 2 000 произведения, в това число тържествените химни „Независимостта“, „Един завет“, „Бургаски колоездач“ и много др. Автор е и на първия химн на най-стария бургаски спортен и футболен клуб „Черноморец“, който нарича „Черноморец – млад, сърцат!“.

Творчеството на Георги Шагунов е преоткрито много по-късно. Оцелели са над 250 марша, както и произведения във всички жанрове на симфоничната, оперна и оркестрова музика.

В Териториална дирекция „Държавен архив“ – Бургас се намира личният фонд на Шагунов. Той включва и оригинална ръкописна партитура на „Концерт за виолончело и симфоничен оркестър...“. По време на създаването на Виолончеловия концерт, той вече е зрял творец, известен и уважаван в Бургас и в България като композитор, диригент, музикален педагог.

През целия си живот той твори в Бургас и се утвърждава сред водещите по това време имена, дали значим принос за развитието на музикалната култура на България. Тъй като Георги Шагунов с право може да се нарече едно от знаковите имена и символи от миналото на нашия град, считаме че той заслужава да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Бургас“, пишат общинските съветници.