Бургас с признание към композитора Георги Шагунов: Съветници предлагат да бъде удостоен със званието “Почетен гражданин“

img

Композиторът Георги Шагунов да бъде удостоен посмъртно със званието “Почетен гражданин на Бургас“. Това предлагат общинските съветници Георги Дракалиев, проф. Севдалина Турманова, Калояна Живкова, Евелина Михалева и Николай Стоянов.

В мотивите на докладната записка вносителите обръщат внимание, че на 10 ноември 2019 г. се навършват 71 години от смъртта на един от хората, оставили завинаги своя следа в историята на Бургас, а именно композитора Георги Шагунов.

Завършил в Западна Европа, талантливият младеж се установява в Бургас през 1897 г., като става диригент на военния оркестър на 24-ти пехотен Черноморски полк и остава такъв до пенсионирането си. Той е сред основателите на музикалното дружество „Родни звуци“ в Бургас и е диригент на струнния оркестър към дружеството, като по същото време води и клас „Медни духови инструменти“ в Музикалното училище.

В продължение на 50 години маестро Шагунов пише около 2 000 произведения, в това число тържествените химни „Независимостта“, „Един завет“, „Бургаски колоездач“ и много др. Автор е и на първия химн на най-стария бургаски спортен и футболен клуб „Черноморец“, който нарича „Черноморец – млад, сърцат!“.

Творчеството на Георги Шагунов е преоткрито много по-късно. Оцелели са над 250 марша, както и произведения във всички жанрове на симфоничната, оперна и оркестрова музика.

В Териториална дирекция „Държавен архив“ – Бургас се намира личният фонд на Шагунов. Той включва и оригинална ръкописна партитура на „Концерт за виолончело и симфоничен оркестър...“. По време на създаването на Виолончеловия концерт, той вече е зрял творец, известен и уважаван в Бургас и в България като композитор, диригент, музикален педагог.

През целия си живот той твори в Бургас и се утвърждава сред водещите по това време имена, дали значим принос за развитието на музикалната култура на България. Тъй като Георги Шагунов с право може да се нарече едно от знаковите имена и символи от миналото на нашия град, считаме че той заслужава да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Бургас“, пишат общинските съветници.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"