Опознай професията в Бургас: 320 деца във възторг от полицаи и пожарникари, всички искаха да са като тях

img

Близо 320 малчугани от основния корпус и филиала на детска градина „Ханс Кристиан Андерсен” в к-с „Лазур” с директор Даниела Атанасова участваха в четиристепенното превантивно занимание „Опознай професията”, проведено за първи път в учебното заведение.

Заниманието стартира с учебна тревога за пожар и евакуация на подрастващите и персонала от двете сгради на детската градина на безопасно място. Проведени бяха преглед на времето за евакуация, допуснатите грешки и начините за отстраняването им. Във втората част на инициативата са включиха служителите от Първа Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението – Бургас, като лично началника й главен инспектор Николай Николаев запозна малчуганите със спецификата в облеклото на огнеборците, оборудването на противопожарни автомобил и детайли при гасенето на огнените пламъци. С огромен възторг децата посрещнаха две събития, в които някои от тях се включиха, като млади огнеборци – демонстрационно гасене с различни по вид водни струи и използването на пожарогасител с въглероден диоксид. Главен инспектор Николаев разреши някои от малчуганите да изпробват елементи от облеклото на огнеборците, като особен интерес предизвикаха защитните каски и дихателни маски, с които пожарникарите си подсигуряват свеж въздух в задимените помещения.

В третия етап на превантивното занимание първа долекарска помощ демонстрираха специалистите от Българския червен кръст, които обучиха малчуганите в обездвижването на счупен крайник и бинтоването на рана в областта на главата. На малчуганите бяха разяснени видовете наранявания, счупването на кости, възможностите за спиране на кръвотечение от носа, както и термичните изгаряния, каквито могат да бъдат придобити в случай на пожар. Доброволци от детска градина „Ханс Кристиан Андерсен” в к-с „Лазур” самоотвержено издържаха демонстрацията на видовете превръзки, попивайки информацията, предоставяна им от специалистите от БЧК – Бургас.

В заключителната четвърта фаза на превантивно занимание „Опознай професията”, се включиха пътни полицаи и служители от моторизирано звено „Сигма” към сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас, както и служители от „Охранителна полиция” при Пето Районно управление – Бургас, които демонстрираха отличителните белези в своята униформа. Пътните полицаи показа специфичното си оборудване, сред които стоп-палката и дрегера за употреба на алкохол, а охранителните полицаи оборудването, използвано в определени случаи / защитен шлем и щит, палка, белезници и пистолети/. Децата се впечатлиха от звуковата и светлинна сигнализация, демонстрирана от автомобилите и моторите на служителите на реда, като се запознаха с особеностите при движението на колите със специален режим.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав