Недвижими имоти по Южното Черноморие на изключително атрактивни цени, обяви за публична продан Националната агенция за приходите в Бургас. Крайната мярка се прилага към длъжници, които не са предприели каквито и да са действия за погасяване, в това число и поетапно, на натрупаните просрочени задължения към републиканския бюджет. Имотите представляват апартаменти и офисни площи и се намират в Ахелой, курортите Слънчев бряг и „Елените“, Несебър и Свети влас. Цените за квадратен метър са твърде атрактивни. Така например апартаменти в централната част на курорта Слънчев бряг са обявени с цена от 562 лева за квадратен метър. С подобна цена е и апартамент в луксозна сграда във в.с. „Елените“. Подробна информация за търговете може да се намери в сайта на Националната агенция за приходите - www.nap.bg .

163 млн. лв. просрочени задължения събраха за първите 8 месеца на годината публичните изпълнители от дирекция „Събиране” в териториалната структура на НАП в Бургас. Сумата е с 9 милиона повече от същия период на миналата година. От приходното ведомство в морския град отчитат тенденция на нарастване на доброволното погасяване на просрочени задължения от страна на бизнеса, а също и на физическите лица. Анализите на НАП Бургас показват, че около 20 на сто от лицата и фирмите с просрочени задължения остават напълно пасивни и не търсят контакт с приходното ведомство, въпреки желанието от страна на Агенцията за намиране на варианти за разсрочено погасяване на натрупаните задължения. В тези случаи се предпиремат крайните мерки на принудителното изпълнение, запорират се банкови сметки на длъжниците, изземват се пари от каси, налагат се възбрани върху движими и недвижими вещи, разпродава се имущество. От началото на годината териториалната структура на приходното ведомство в Бургас е провела 242 търга.

От НАП Бургас апелират към длъжниците да бъдат активни, да търсят контакт с приходната администрация, защото винаги може да се достигне до взаимноприемливо споразумение за разсрочено погасяване на дълговете. Подобни споразумения са постигнати със 722 физически лица и фирми от региона, които правят месечни вноски към бюджета и същевременно поддържат икономическата си активност, успяват да изплащат заплати и да покриват разходите за дейността си.

Териториалната дирекция на НАП Бургас е поставила под постоянно наблюдение 1298 фирми, всяка от които със задължения от над 50 000 лева. Целта на този вид мониторинг е поетапно намаляване на натрупаните просрочия като се поддържа и активен диалог със задължените лица.