Д-р Светослав Тодоров: Ще работим за по-добра материална база на бургаското здравеопазване

img

Д-р Светослав Тодоров е на 31 години, родом от гр. Пазарджик. Завършва езикова гимназия „Бертолт Брехт” с френски и английски език, а по-късно и медицина в МУ Плевен. Магистър е по „Обществено здраве и здравен мениджмънт”. Към настоящия момент е лекар-специализант по неврохирургия в УМБАЛ Бургас. Работи към кабинет за неотложна медицинска помощ в Медицински център „Св. Николай Чудотворец” и е лектор на курсове по първа долекарска помощ към БЧК-Бургас. Работил е в отделение по Спешна медицина – Противошокова зала и ЦСМП – Бургас. Създател е на фейсбук групата „Лекари и пациенти - Бургас”, където дава онлайн съвети как да окажем първа долекарска помощ и как да реагираме при травми и различни ситуации. Кандидат за общински съветник в листата на „Движение България на гражданите”.

-Д-р Тодоров, като човек от системата на здравеопазването имате добри наблюдения за проблемите и нуждите на пациентите. Организационно какво смятате, че може да се подобри и направи, за да се чувстват лекари и пациенти по-комфортно?

-На първо място трябва да си дадем ясна сметка, че лекарите и пациентите сме взаимно свързани и необходими едни на други, както и това, че сме част от една трудно работеща здравна система на национално ниво. Проявявайки толеранс и разбиране, може би, промяната към по-добро и качествено здравеопазване би могла да започне и от самите нас. Чисто организационно е необходимо да бъдат инвестирани средства в подобряване на материално-битовите условия, закупуване на нова и качествена апаратура, повишаване на заплащането на медицинските работници, организация и провеждане на кампании с цел превенция на социалнозначими заболявания. И ние от ДБГ ще работим за това.

-Какви са материално-битовите условия в бургаското здравеопазване? Къде трябва да има подобрения?

-Материално-битовите условия в УМБАЛ-Бургас, ЦПЗ, СБАЛПФЗ са със занижено качество за съжаление, което в голяма степен отказва пациентите да предпочетат да се лекуват в тези условия. Конкретно в УМБАЛ актуален проблем съществува с осветление, асансьори, подови настилки. Има нужда и от нова, качествена медицинска апаратура. Както не веднъж съм заявявал, не стените и условията в болничната стая лекуват, а лекарят, който е там. Но не мога да отрека , че дори и оздравителният процес е по-бърз, когато пациентът, освен в сигурните ръце на лекаря, се чувства и комфортно в заобикалящата го обстановка.

-Смятате ли, че повишаването на заплатите на лекарите и медицинските сестри ще доведе до подобряването на медицинската грижа?

-Убеден съм в това и причините са две, когато човек е мотивиран, той влага от себе си много повече усилия за качествено изпълнение на задълженията си, а финансовата мотивация може би е на първо място. Втората причина е както лична, така и масова сред здравните работници. На огромна част от нас се налага да работим не само на едно място, за да достигнем финансова обезпеченост за нас и семействата ни. Второто, понякога и трето работно място, отнемат от времето за почивка, за допълнителна квалификация, а са и фактор, който влияе неблагоприятно на физическото и психическо здравословно състояние.

-Какво може да направи общинската администрация за подобряването на здравеопазването в Бургас? Нужни ли са и повече кампании за превенция на социалнозначими заболявания?

-Да участва в организацията на провеждане на кампании с цел превенция на социалнозначими заболявания - болести на сърдечно-съдовата система, захарен диабет, белодробни заболявания, болести предавани по полов път. Обучителни семинари между здравни работници и ученици, и студенти с цел повишаване на компетенциите за оказване на първа долекарска помощ за вредите от употребата на наркотични вещества, тютюнопушене, алкохол, анаболни стероиди.

-Коментирахте преди време идеята Центровете за спешна медицинска помощ да имат връзка със спешните приемни в болниците. Как може да случи тази работеща връзка?

- Освен пряка телефонна връзка между ЦСМП и Спешните приемни отделения на болниците на територията на Бургас, да бъде изградена и Единна информационна система с достъп до наличната свободна леглова база в болничните заведения и техните отделения, за да има навременна и адекватна преценка от страна на ЦСМП дали съответната болница би могла да хоспитализира пациента, който медицинският екип транспортира.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка