Пустинна котка и транспортно-зареждаща машина от Зенинтно-ракетен комплекс са сред техниката, която военните днес изложиха край Морска гара в Бургас като част от кампанията на Министерството на отбраната „Бъди войник“

„Транспортно-зареждащата машина е от състава на Зенитно-ракетен комплекс, предназначен за унищожаване на цели на противниковата авиация – самолети, вертолети и други летателни апарати, има среден обсег на действие – 25 км, с височина 18 км. Комплексът има станция за насочване на ракетите, която извършва откриването на целта и насочването на ракетите. Към една цел могат да се насочат две ракети.“, обясни Живко Тодоров от военно формирование 26720 в Черноморец.

„Пустинна котка“ е машина, чиято бронировка е правена в Израел, подсилена е против мини, има системи за гасене на пожар, високопроходима е, тежи 7,5 тона. Има модел с термокамера, с монитор, осигурява пълна безопасност за целия екипаж. Използва се за всякакви операции - за издирване, за охрана, за ескорт. Изплозвана е последно след убийството в Сотиря.

От 16.30 ч. днес група за бординг операции от флотилия Бойни спомагателни кораби ще направи динамичен показ на проверка на кораб в акваторията на пристанище Бургас.

По същото време в Морската градина, в района на открита сцена "Охлюва" ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове ще участват Военноморските и Военновъздушните сили, Сухопътните войски, Силите за специални операции, Националната гвардейска част, Служба "Военна полиция", Централното военно окръжие. На място младите хора ще могат да се запознаят с възможностите и условията за постъпване на работа в Българската армия.

От 18,30 ч. на открита сцена "Охлюва" (при лоши метеорологични условия в залата на Културен център "Морско казино") ще се състои концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. На сцената ще излязат и изпълнители към Военния клуб в Бургас: Фолклорен танцов ансамбъл "Лазур" и Вокално студио "Точно време", акробалет "Тиара" към Военния клуб в Айтос и ученици от СУ "Добри Чинтулов"- гр. Бургас.