Модерната Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас скоро ще разшири учебната си база с нов високотехнологичен корпус. Той ще бъде със слънчеви панели и с най-съвременни технологични решения и сам ще добива енергията, която му е необходима за учебния процес. В момента се подготвя проекта за изграждането му. Това заяви кметът Димитър Николов на церемонията по откриване на втората учебна година на компютърната гимназия.

"Когато преди две години споделих идеята си да създадем в Бургас учебно заведение с такъв технологичен профил, много хора се съмняваха, че това е възможно и то в рамките на толкова кратко време. Сега, когато сме на прага на втората му учебна година и имаме 212 ученици в него, се вижда, че когато имаш добра идея и работиш силно за нея, резултатите не закъсняват. Благодаря на фирмите-партньори от училищното настоятелство, че подкрепиха нашата идея, както на родителите, особено на тези, които не са от Бургас, че ни се довериха и записаха децата си да учат тук", сподели още кметът Димитър Николов.

От новоприетите тази година 104 ученици в компютърното училище, 30 са настанени в общежитието на кампуса, тъй като са от София, Шумен, Добрич, Варна и други градове от страната.

"Новата учебна година на гимназията ще стартира силно с няколко проекта, един от които е иновативната платформа "Стажанти и работодатели". Чрез нея учениците откриват подходящи работни места в компаниите- партньори. Планираме да има много практики още от 10-ти клас. Работи се и по създаването на международен изпитен център за професионални сертификати, така че да помогнем на фирмите с офиси в града да сертифицират техните служители. От миналата година имаме сертификационен център за ученици и студенти", разказа директорът на училището Димитрина Тодорова.

Професионалната гимназия по компютърно програмиране е първото в Бургас учебно заведение, което още с откриването си работи в тясно сътрудничество с най-добрите компании в сферата на информационните технологии. Нейни партньори са "Булпрос консултинг" АД, "ЕПАМ Системс България" АД, "Скейл Фокус" АД, "Империя Онлайн" ООД, "Мусала Софт" АД, "ТехноЛогика" ЕООД, "Дева Броудкаст", "Вистеон България", Българската аутсорсинг асоциация и Българската асоциация по информационни технологии, както и двата бургаски университета - "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаски свободен университет.

"Бъдете сигурни, че вашият избор е правилен, защото в ИТ сектора в световен мащаб недостигът на кадри е огромен. Разчитаме на вас да дойдете съвсем скоро при нас. Още от понеделник влизат експерти от фирмите при вас, така че ще видите реалния свят на бизнеса. Голяма благодарност към кмета на Бургас за създаването на това училище", допълни Елена Маринова - мениджър на "Мусала Софт".

"Присъствайки тук осъзнавам, че вие определяте бъдещето. Пише го на вашите униформи, но го виждам и на вашите лица. Ние ще ви помагаме през целия учебен процес", допълни Станимир Николов от компания "ЕПАМ Системс България".

Георги Георгиев от фирма "ТехноЛогика" сподели, че "целта ни е да сме максимално близо до вас, да ви помогнем да минете през този път, който ви предстои. Развитието на сектора ви дава много възможности за вашето развитие. Ние подкрепяме образованието от много години и през тази година ще продължим да ви помагаме, за да се развивате като професионалисти. През първата година видяхме колко много неща се случиха и какво желание за развитие имате. Надявам се да продължаваме да си партнираме и занапред".

"Аз като бургазлия наистина се гордея с всички вас и усилията, които полагате. Радвам се да видя толкова много млади хора с желание да се развиват в моята професия. Винаги сте добре дошли в нашия новооткрит бургаски офис с прекрасна гледка към морето, за да видите как реално се случват нещата при нас", заяви Димитър Павлов от "Скейл Фокус".

Веднага след официалната церемония в учебната фирма към кампуса ученици от гимназията презентираха най-новия продукт - иновативна платформа, свързваща обучаващите се директно с представителите на бизнеса. Създаването й е по идея на Община Бургас, а целта й е да помогне на учениците от всички професионални гимназии в града да намерят стажове във фирми по специалността, в която се обучават.

Системата "Стажанти и работодатели" представлява уеб приложение, предназначено да помогне на всички ученици в града да открият стажове при реални работодатели, още докато се обучават. Платформата е базирана на най-съвременни технологии като ASP.NET Core, ASP.NET Core MVC, Entity Framework Core, Microsoft SQL Server и IIS. Иновативната платформа все още е в процес на разработване и когато е напълно завършена ще бъде пусната за ползване и от останалите гимназии.

На събитието присъстваха още зам.-областният управител Севдалина Туроманова, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, общински съветници и представители на ИТ бизнеса.