Ремонт на улици, премахване на опасни дървета, въвеждане на еднопосочно движение в някои райони – това бяха основните проблеми, поставени от жители на гъстонаселения ж.к. „Възраждане“ в Бургас. Хората имаха възможност да чуят директно отговорите на въпросите си, които зададоха на среща, организирана от депутата от ГЕРБ Диана Саватева, на която присъстваха зам. кметовете по строителството Чанка Коралска и по европейските политики Руска Бояджиева, както и директорът на ДЦАУ „Приморие“ Наталия Аргирова, експерти от Община Бургас, общински съветници.

По време на срещата стана ясно, че макар въпросът с паркирането да е един от най-наболелите, неговото решение не е толкова еднозначно, както изгллежда. Зам. кметът Чанка Коралска обясни, че след публичната разгласа на допитване за изграждане на етажни паркинги, обратната връзка, достигнала до администрацията е подписка от хора, които не желаят в близост до домовете им да има такива, а на тяхно място да има детски площадки, зелени площи и т.н. Имало дори крайни мнения – центъра на града да бъде забранен за автомобили.

„Особено сериозен е проблемът с паркирането. Нашият стремеж е да има по-голям брой паркоместа и да се паркира по уреден начин, а не върху зелените площи.“, каза зам.кметът Чанка Коралска. Тя посочи, че два имота, които са били предвидени за жилищно строителство на ул. „Дебелт“, ще бъдат извадени от списъка и на тях ще има нови паркинги. За да бъде извършен ремонт на улиците, трябва да се подмени и инфраструктура отдолу там, където е амортизирана. Така например е предвиден ремонт на ул. „Дебелт“, но трябва да бъде подменен водопроводът. „Имаме общание от ВиК, че през следващата година биха могли да заделят средства. Има големи шансове този ремонт да е в близко бъдеще.“, каза зам. кметът Чанка Коралска. Тя подчерта, че има схема, според която голяма част от улиците трябва да са еднопосочни, но първо всички те трябва да бъдат ремонтирани. Част от хората поискаха еднопосочно движение по улиците „Дебелт“ и „Княз Борис“.

Местни жители настояха да бъдат премахнати и опасни дървета, както и по-голям контрол за шофьорите, паркиращи автомобилите си по тротоарите, с което рушат плочките. Те настояха и за обезопасяване на изоставени частни имоти, които са се превърнали в сборище на роми, клошари и наркомани.

На някои от въпросите си хората получиха директно отговори, а за други проблеми присъстващите представители на общинска администрация поеха ангажимент да бъдат решени възможно най-скоро.