Сърцето на Странджа тази вечер тупти от признателност към героите от Илинденско-Преображенското въстание. Хиляди родолюбиви българи от цялата страна се стекоха към историческата местност Петрова нива, за да покажат, че помнят героите. Там тази вечер се провежда съборът, с който се отбелязва 116-та годишина от въстанието.

Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества - Бургас. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев и председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов посрещнаха официалните гости. Преди минути пристигна и президентът Румен Радев. Сред хората са областният управител Вълчо Чолаков, депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Галя Желязкова, Диана Саватева, лидерът на НФСБ Валери Симеонов и депутатът Валентин Касабов, зам.кметът на Бургас Красимир Стойчев, кметовете на Приморско Димитър Германов и на Средец Иван Жабов, общински съветници от Малко Търново и Бургас.

Хиляди хора още преди часове заеха места в местността, много ог тях са с народни носии, звучат фолклорни песни.

В момента започва Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“. След минути ще бъде открито и възпоменателното тържество пред мемориала, коет ще завърши със заря-проверка.

На 29-и юни 1903 г. в м. Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.