Снимки на камари с водорасли, струпани в свободната зона на плажа в Сарафово в Бургас, постави въпроса за това как се чисти плажа от тях и връщат ли се обратно в морето. Преди дни в социалните мрежи Анислав Спасов публикува кодри на водораслите, изсипани на ивицата. „Така се чистят водораслите на плажа.От зоната с чадърите се трупат в свободната зона.Другата част пак в морето от другата страна на буната.От където дошло - там отишло“, коментира Анислав Спасов

Днес управителят на плажа в Сарафово Иван Жеков каза пред Нова тв, че имало закон, който забранявал да се местят водораслите от плажната ивица.

„Водораслите както от платената, така и от свободната зона, се избутват на края на плажа и оттам – обратно в морето. Това не е битов отпадък, това си е от природата. Почти всеки ден ги чистим, ние ги връщаме в морето, то ги връща...и така. Чувал съм, че летовниците се оплакват един на друг колко е гадно наличието на водораслите във водата и по брега.”, каза управителят на плажната ивица Иван Жеков.

„През последните две седмици действително имаше големи количества водорасли. Почистваме ги почти всеки ден. Проблемът е от години”, посочи още той.

Пред БургасИФО директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова каза, че с действията на концесионерите се занимава Министерството на туризма. По въпроса с водораслите тя заяви пред наш репортер, че по принцип те трябва да се оставят да изгният. „Те си остават да си гният там, където са.“, каза тя. Иначе трябвало да има договор с оператор, който да има код за работа с подобни отпадъци.

През август месец особено активно морето изхвърля водорасли, което предизвиква неприятно усещане у туристите на ивицата. На някои плажове обаче стопаните са намерили начин да се справят с това, така че пясъкът да бъде чист и приветлив. На друг бургаски плаж - в Крайморие, например, ивицата се почиства по два или дори по три пъти на ден. „Всеки ден това се прави, за да не се оставя да се натрупват. Изтърве ли се този процес веднъж, после е изключително трудоемко да се овледят нещата. В този период наемаме повече хора, които да се грижат за това. Да – изисква усилия и средства, но пък ивицата е чиста.“, каза Николай Димитров, който стопанисва плажа в Крайморие.


На плажа в Крайморие са намерили формулата - чистене по два и дори по три пъти на ден.