Центърът на Бургас се превърна в стадион, като на плочките на площад „Атанас Сиреков” се играе импровизирана футболна среща между клубовете „Нефтохимик” – Бургас и „Спартак” – Варна. В ролята на титуляри влязоха децата, възпитаници на „Нефтохимик”, а мачът е част от протеста, организиран от феновете на клуба под мотото: „Върнете футбола в Бургас”.

Срещата е съпътствана с всички характерни скандирания: „Браво, Нафта”, „Оле” и други, които обичайно чуваме от трибуните.

По същото време същинският клуб „Нефтохимик” играе срещу „Спартак” – Варна на стадион „Арена Созопол” на 30км. от Бургас.

„В този град трябва да има футбол, трябва да си припомним вечерите, когато хората тръпнеха в очакване на следвщата среща на „Нефтохимик”. Мачовете се превръщаха в истински футболен празник”, каза Пламен Николов, член на Управителния съвет на сдружение с нестопанска цел „Нефтохимик 1962”.

Всъщност протестът е заради това, че в Бургас няма стадион, където „Нефтхимик” да посреща гостите си. Според Николов стадион „Лазур” е в опасно състояние, а неговият собственик – Митко Събев, е поставил финансови искания, каквито клубът не може да поеме. Затова този сезон бургаските футболисти, ще играят мачовете си в Созопол.

„Приключваме, а тренировките ни са, където сварят – в Долно Езерово, Българово и т.н.”, добави Николов.

Протестът на футболните фенове протича под строга полицейска охрана, въпреки че публиката не е многолюдна.