Първото издание на впечатляващия фестивал Анхиало Classic cars & Jazz fest показа на жителите и гостите на Поморие уникални автомобили, които не само са атрактивни, но са и с историческа стойност. Хидяли днес видяха возилата, паркирани в центъра на града и с удоволствие се снимаха с тях. Руснаците, които по традиция предпочитат Поморие, бяха запленени от изложените емблеми на соца, които всяват носталгия – УАЗ, ВАЗ, Москвич и т.н. Гвоздеят обаче бяха автомобили със специфична стойност. Един от тях е модел на „Форд“ от 1910 година, за който се говори, че е качил Америка на колела, тъй като се е продавал на достъпна цена, за разлика от предшествениците си. Автомобил, който се показа за първи път и събра погледите на любителите на високи скорости и екстремни преживявания, е от Формула 1, собственост на Стоян Апостолов от Бургас. Многобройни бяха любителите на безспорния фаворит на поколения ценители - „Мерцедес“, които представиха модели за ВИП-персони от 1976-та до 1990-та година.

И любителите на БМВ не останаха ощетени, като съвременните почитатели на култовата марка, можеха да видят модели от времето, когато не са били родени. Парадът в Поморие не мина и без усмивките за вече популярния бургаски Трабант – Батка.

Авторевюто на класическите автомобили беше съпътствано и в първото за България изложение на над 20 автомобила „Порше“, както вече БургасИНФО съобщи (ВИЖТЕ ТУК).

Атрактивното събитие е част от Анхиало Classic cars & Jazz fest, който за първа година събра хубавите коли и хубавата музика на едно място, за удоволствие на местните жители и туристите в Поморие. Организатори са клуб „Анхиало“ - Поморие, който събира ценители на ретро возилата. Той е създаден на 26-ти септември 2018 година от група ентусиасти - любители на автомобилите, като сред тях има много изявении притежатели на стари автомобили. Един от тях е Тодор Диляков, който е един от най-награждаваните при подобни паради и е собственик на стария „Форд“.

„14 души създадохе клуба, тук членуват хора от Троян, Сандански, Сливен, Несебър, както и от Поморие-град и общината. С амбиции сме този фестивал да прерастне в един празник, в който и ресторантите да представят менютата си, винопроизводителите да покажат и да дегустираме новите розета и бели вина за лятото. Решили сме да го надграждаме. Дано на хората да им хареса. Трябва да бъде в рамките на седмица.“, каза Георги Тръпков от клуб „Анхиало“.

В днешното авторевю взеха участие над 80 участници, сред които освен фенове на ретровозилата от Бургас, Поморие и Не себър, имаше ценители от София, Плевен, Пловдив, Стара Загора и много други градове от вътрешността на страната.

Атрактивното събитие в Поморие продължи тази вечер пред читалището, където Теодосий Спасов – джаз бенд провокира сетивата с брилянтен инструментализъм и импровизационно майсторство.