Задържаната в Бургас руска гражданка Елена Морева е била издирвана от Интерпол заради измами за крупните 500 хил. щатски долара и 19 млн. рубли. Срещу нея има повдигнато обвинение в Русия. В момента Окръжния съд в Бургас гледа искането на прокуратурата тя да бъде задържана за 40 дни.

„Издирвана е за престъпления, които имат аналог и в българското наказателно право – като измама в особено големи размери, а вероятно и като особен тежък случай. Касае се за няколко деяния, които биха могли да се квавифицират като осъществени при условията на продължаващо престъпление. Предмет са парични суми, както следва – 19 млн. рубли през 2013 до 2014 г, както и още две деяния през 2015 г., чийто общ предмет на посегателство е половин милион щатски долара. Става въпрос за руска гражданка, която има статут на постоянно пребиваваща у нас. Измамата е към физически лица. В международното правно сътрудничество действа принципа на взаимното признание и доверие. Ние се доверяваме на соченото от руската страна по отношение на повдигнатото обвинение и наличието на обосновано предположение за авторство. Какви са наличните там доказателстква, ние не можем да коментираме, а приемаме, че те са такива, които са мотивирали повдигането на обвинението по начина, по който то е конструирано от колегите в Русия.“, каза окръжният прокурор Георги Чинев.

Елена има постоянен адрес в несебърското село Кошарица и установена при проведени оперативно-издирвателни мероприятия. От август 2018 има статут на постоянно пребиваване.

Според обвинението срещу нея, тя е въвеждала в заблуждение физически лица. В два от случаите се касаело за обещание за прехвърляне на недвижим имот, а при другите - за даване пари назаем с обещание да бъдат върнати.