Атрактивна битка на бъдещето събра любителите на високите технологии в Дома на нефтохимика в Бургас. Там се провежда атрактивното състезание по роботика "ROBO CHALLENGE BURGAS", в което участват ученици от професионалните гимназии, в които се изучават информационни технологии. Представянето им прилича на сценарий от научно-фантастичен филм.

„Бургас активно ще развива този вид спорт. Пожелавам успех на най-добрите отбори в технологичен план. Обещавам много такива състезания, защото има голям интерес“, каза при откриването кметът Димитър Николов.

Футуристичната надпревара протича в четири кръга - мини сумо, следене на линия, състезание с Лего роботи и демонстрация на роботи. Целта на състезанието е учениците да демонстрират знания и умения в областта на съвременните информационни технологии, управлението на киберфизични системи и алгоритми.

В състезанието, което се провежда за първи път в града, участват учениците от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, в която децата изучават роботика, ППМГ "Акад. Никола Обрешков", ПГЕЕ "Константин Фотинов" и ПГМЕЕ.

Освен съревнованието гимназиите, участващи в "ROBO CHALLENGE BURGAS" представят пред зрителите свои макети и инсталации в специално подготвена шатра.

Състезанието "ROBO CHALLENGE BURGAS" се организира от Община Бургас, Центъра за подкрепа на личностното развитие и университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Янко Антонов от Професионалната гимназия по електротехника и електорника представиова творението на своя съученик Петър – марсоход. „Той рилича на модерните негови събратя, които се изпращат на други планети. Оборудван е с вериги и гайгеров броояч, пригоден е да влиза в трудно проходими радиационни зони, има камера. Малък е, защото в такива зони му трябва мобилност“, обясни ученикът.

Радина Каличкова представи робота-пчела. „Проектът представлява роботизирана пчела, която изпълнява различни функции. Има няколко сензора, като сензор за допир и за сканиране. Пчелата ни върви по определено трасе.“, каза момичето.

Състезанието по мини сумо.

Предстои голямата битка между роботите - ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!