Трябва да вървим с решителни стъпки, защото темата със замърсвянето на морската среда има пряко отношение към здравето не само на водните организми, но и на хората. Решимостта на всички ни е налична, това, което е необходимо, е да продължаваме да вървим в посока въвеждане на практики и в бита, и в икономиката, които осигуряват грижата за околната среда - въвеждане на нови технологии, рециклиране на отпадъците и други. В този смисъл се радвам, че Бургас се оформя като един черноморски център на иновациите, на научните изследвания, които ще допринесат за постиженията в световен мащаб. Това каза бургаският депутат Ивелина Василева, която е и председател на Комисията по околната среда и водите в НС, на форум "Предизвикателството: Чисто Черно море". Дискусията за успешни практики, проучвания и за проблемите на Черно море събра представители на национални и местни власти, неправителствени организации в експозиционен център „Флора“ в морския град. В нея специалното участие взе доц. Джена Джамбек от САЩ, както и зам. кметът на Бургас Чанка Коралска, а модератор беше общинският съветник от ГЕРБ Калояна Живкова.

„Учените установиха, че Черно море също страда от това, от което и Световния океан – замърсяването с пластмасови отпадъци.Те съставляват 80% от отпадъците, които могат да бъдат установени в морската среда. Човечеството, използвайки активно пластмасата, вече се оказва в сиуацията, в която трява да бъдат предприети спешни мерки, за да гарантираме не изхвърлянето, а ограничаването на такива продукти, особено такива за еднократна упротреба. Замърсяването на морето ще доведе до това, че през 2050-та година ще има повече пластамаса, отколкото риба, ако процесът не бъде овладян.“, каза още Ивелина Василева.

Доц. Джена Джамбек, която е преподавател и изследовател в Университета в Джорджия, каза, че проблемът с пластмасата става все по-сериозен. „Ние сме установили, че става дума за 8 млн. тона пластмасови отпадъци, които всяка година влизат в световния океан, което в общи линии се равнява на един ТИР отпадъци, които се изсипват в световния океан на всяка една минута“, добави Джамбек.

Джена Джамбек е награждаван изследовател, като повече от 20 години тя провежда изследвания в областта на твърдите отпадъци. Тя е специалист и в областта на глобалното управление на отпадъците и пластмасовото замърсяване. Нейният труд по изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океана, публикуван в списание Science, е признат за фундаментален от световната научна общност. Разработките й са представяни в политически дискусии от програмата на Глобалната океанска комисия, в конгреса на САЩ, в декларациите на Г-7 и Г-20 и Програмата на ООН за околната среда.