Случаи на отровени, застреляни и измъчвани животни предизвикват вълна от гневна обществена реакция. Един от последните случаи е на простреляното с въздушна пушка в гръбнака куче Мими от бургаския квартал „Крайморие“.

Към всяко районно управление в Бургас работят разследващи полицаи по линия на животните, които реагират на сигнали за проявено насилие над тях. Какви са начините да потърсим намесата на зоополицията – вижте от
Николай Георгиев – старши разследващ полицай, сектор „Разследване“ към Второ РУ- Бургас и РУ-Камено, в отдел „Разследване“ към ОДМВР-Бургас по линия на животните:


- Г-н Георгиев, какъв е начинът, по който хората могат да потърсят Вашата помощ в случай на проявена агресия спрямо животно?

- Това може да стане или чрез лично явяване на съответния собственик на животното в Районото управление, или със сигнал на тел. 112. Сигналът се приема, уточнява се къде какво се е случило и се посещава на място.

- Вие реагирате само при установено извършено престъпление над животното?

- Когато има упражнено насилие над животното и то от човек. Това е регламентирано с нов текст в Наказателния кодекс. Чл. 325 а за тези, които организират или участват в провеждането на боеве с животни. Чл. 325 б, по който работим основно ние, казва, че който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

- Лесно ли се установява дали върху едно животно умишлено е проявена агресия?

- Първо трябва да се установи от какво е смъртта, ако тя е настъпила и дали има външни белези. Когато животното е отстреляно, то си личи. Ако е било ухапано от друго животно – пак се вижда. Ако е отровено – няма външни белези, разбира се единствено, ако то е намерено на мястото, където е поело отровата, тъй като животното обикновено повръща. Кучетата умират почти на самото място, където са отровени. Котките са по-специфични, те търсят къде да се скрият. Скоро имахме слуай, при който нямаше никакви видими белези по котка, която беше намерена в двора на къща в един от кварталите на Бургас. Беше вече полазена от мухи и мравки. Направихме всички действия, които са необходими. Аз работя с д-р Костов от Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет. Когато му занесохме животното и той направи ветеринарно-медицинската експертиза се установи, че котката е починала от глад. Така че много са важни вещите лица, които правят експертизите.

Преди дни получихме сигнал в Районното управление, при който един господин разказа, че когато излизал за работа сутринта в 9 часа, кучето му се радвало, изпратило го. Той имал две кучета. Когато се прибрал вечерта, едното куче го посрещнало, а другото го нямало. Човекът тръгнал да го търси и го намерил на 500-600 метра от къщата си с отвор на козинката около врата. Все още не е сигурно дали е простреляно.

- А какви са най-честите причини за агресия над животните? Те най-вече жертва на междусъседски конфликти ли са?

- Да, особено това се отнася за кучетата, когато се разгонят. Мъжките ходят при женските и като се сберат повече кучета пред къщата на собственика на женското и се стига до конфликти.

- В социалните мрежи често има тревожни публикации от собственици на кучета, че се залага отрова по открити места. Във Вашия район има ли подобни случаи?

- Имхме отровено куче в квартал Ветрен, като все още не е ясно каква е отровата. Назначена е експертиза, чакаме отговор.
Обществото трява да се нагласи така, че да пази животните, а не да проявява жестокост.

- Има ли животни, спасени от човешката жестокост?

- Имахме случай, при който до училище в ж.к.. „Славейков“ бяха намерени 2 котки, на които козинката им беше нарязана с нещо много остро. Бяха нарязани жестоко. Ветеринарните лекари едва ги спасиха. Но котенцата излзоха късметлии, защото оживяха и ги осиновиха в Германия.

- Как търсите ветеринарна помощ, има ли определена клиника, с която работите?

- Няма определен ветеринарен кабинет, в който да се водят такива животни. Ако животното има собственик е лесно. А ако няма стопани, тогава има приюти – един частнен и общински.