Комплексният онкологичен център в Бургас организира безплатни прегледи за рак на гърдата.

Към кого е насочена кампанията?

Кампанията е ориентирана към жени от 35 до 50 години, с фамилна анамнеза ( баби, майки, лели по майчина линия с рак на гърдата) .

Как да се регистрирам за безплатен преглед в кампанията за диагностика на рак на млечната жлеза?

Прегледите ще се извършват от 11.03. 2019г. до 30.04.2019г., всеки ден от 12:30 ч. до 13:00 ч. , в Хирургичният кабинета – 204 на Диагностично-консултативен блок в КОЦ-Бургас . Прегледите включват ултразвуково сканиране на млечни жлези .

Записването става на телефон: 056/82 01 42 или на място: гр. Бургас, Поликлиника на „КОЦ-Бургас” ЕООД – регистратура.

За заболяването

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година от рак на гърдата у нас заболяват над 3 500 жени. Въпреки че и до днес причините за възникване на заболяването не са известни, е доказано, че здравословният начин на живо, профилактиката и ранната диагностика са най-сигурният начин за предпазване на жените. Същевременно, съществуват някои рискови фактори: фамилна обремененост – т.е. наличието на раково заболяване при майка, баба, сестра, дъщеря; генетични промени свързани с изменения в BRCA1 и BRCA2 гените; при доказан рак на едната гърда, вероятността за възникване на рак и на другата е по-голям; не раждали жени или при късно раждане на първо дете; ранна поява на първата менструация или късно настъпване на климакс.

Улови симптомите

„Често не обръщаме внимание на някои важни симптоми или пренебрегваме малките промени, които случайно сме установили. Обърнете се към своя лекар винаги, когато установите: бучка или деформация на гърдата си; бучка в областта на подмишницата; изтичане на секрет от зърното на гърдата; деформация на зърното; промени в цвета и вида на кожата на гърдата. За съжаление първите симптоми при възникване на рак на гърдата често остават незабелязани. Когато туморът е още малък и разположен дълбоко в тъканта на гърдата, той не може да се опипа, не предизвиква болка и дискомфорт. Затова в целия свят за ранната диагностика на рака на гърдата се използва мамографията”, обясняват лекарите от Комплексен онкологичен център – Бургас.