Сърцето на 3-ти март пулсира с пълна сила на Морска гара – Бургас. В момента десетки гайди огласят пространството, а стотици бургазлии в народни носии се събират, за да дадат старт на Българовското шествие, което се провежда за втора година. В него ще се включат колона автомобили, както и много мотоциклетисти. Шестивието, на което за втора поредна година организатор е Пламен Карашев, тръгва в 10 часа от Морска гара. То ще премине през централните улици на града под полицейски ескорт и ще се насочи към град Българово. Там, в сърцето на града, фолклора на Родопа и Странджа ще озари площада с музика, песни и танци. След фолклорната програма на площада, участващите ще образуват пешеходно шествие до храм „Свети Атанасий“, където ще положят цветя и венци пред костницата, в която и до ден днешен са запазени останките на загубилите живота си в борбата за Освобождението.

„Емоцията е много голяма на 3-ти март. Не може да се опише. Нека запазим българското в себе си”, каза красивата Ралица, която беше дошла на шествието с малкия Калоян.

„Организираме шествието за втора поредна година, като сега е доста по-мащабно. Имаме подкрепата на Теодора Игнатова – почетен консул на България в Конго, така и на много общественици. Искаме да го утвърдим в ежегодно събитие, с което да отбележим не само Освобождението на България, но и паметта на всички посечени християни в храм „Св. Атанасий” в Българово. За мен Българовското шестие е нещо специално, защото моите корени и възпитание са от там и по някакъв начин почитам паметта и на баба ми и дядо ми, които вече не са сред нас”, заяви за БургасИНФО Пламен Карашев.