Бургас отбелязва с внушителна програма Националния празник 3 март, Ден на Освобождението от османско иго.

В центъра на града ще се проведат няколко интересни събития, които да покажат, че Бургас помни миналото и пази традициите:

- От 11.00 до 13.30 часа на площад "Тройката" няколко обособени тематични къта ще представят "Пътя на свободата". Там всеки ще може да се снима с Райна Княгиня и да развее знамето с надпис "Свобода или смърт", да застане до подполковник Калитин и да прегърне Самарското знаме. Пред умалено копие на паметник "Шипка" ще можете да се здрависате с руски опълченец и да вдигнете високо Националния ни флаг. Отряд на българските революционери ще вдъхнови малки и големи да пазят и прославят България. Всеки, който се разходи по Пътя на Свободата, ще получи някое от българските знамена - Самарското, "Свобода или смърт" или Националния флаг.

- От 11.00 до 12.00 часа млади бургаски таланти ще имат възможността със стихове и песен да възпеят Свободата на сцената "Възпявам тебе, майко Свобода".

- От 12.00 до 13.00 часа над 20 състава от община Бургас ще вземат участие в Празничното хоро. Заедно те ще поздравят жителите и гостите на Бургас с 40-минутна хоротека. На площада ще бъдат представени хора (танци) от всички краища на България. Всеки ансамбъл ще бъде отличен от кмета Димитър Николов за съхраняване на старите български традиции.

Честването на 3 март ще завърши с концерт-спектакъл в Операта от 18 часа (https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/37520).

* Ето и цялата програма по места и часове
3 МАРТ (НЕДЕЛЯ)

11:00 часа

пл. "Атанас Сиреков"

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

11:15 часа

пл. "Атанас Сиреков" - ул. "Ал. Богориди" - Приморски парк

Шествие на ученици

/около 500 ученика, построени в блокове/

11:30 часа

Паметник на руските освободители

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести

Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. "Лермонтов" №15),

Паметник на Руския лазарет

Полагане на венци и цветя

11:00

пл. "Тройката"

Свободна сцена

"Възпявам тебе, майко Свобода"

12:00

пл. "Тройката"

ПРАЗНИЧНО ХОРО

С участието на: ФА "Лукойл Нефтохимик", ТК "Лукойл Нефтохимик", ДФА "Трите пъти", ТА "Зорница", ДТА "Звездичка", ФТА "Никола Гинов", ФТА "Лазур", ФК "Гергьовче", ТС "Цвете", ТК "Лазур", ТС "Бял Равнец", ТК "Вая" , ФТК "Мартеница", ТК "Пламък", ТК "Чанове", ТК "Георгиев", ТШ "Бургос", ТС "Златен пламък", ТК "Бургас", ТК "Крайморци", ТК "Чайка", ТК "Самодиви" от кв. "Рудник", ТШ "Росен" от с. Росен.

18:00 часа

Държавна опера - Бургас

Тържествен концерт - спектакъл

"Българийо, в мен твойта свобода празнува"

С участието на: Николина Чакърдъкова с Неврокопски танцов ансамбъл, Веселин Маринов, Духов оркестър на Община Бургас, струнен оркестър, балетна формация и младежки хор при НУМСИ "Панчо Владигеров", ДГ "Вълшебство"

Водещ: Ники Сотиров

Режисьор: Боян Даскалов.