Най-голямо увеличение в цените на апартаменти под наем се наблюдава в кварталите "Крайморие" и "Сарафово", съобщиха брокери. Едностаен апартамент в "Крайморие" се дава за 400 евро на месец, а двустаен за 600. Не липсват оферти и за по-високи цени. Хазяите се надявали на фирми да наемат жилищата за през лятото и да пращат висшите служители на почивка там. Засега интересът не е много голям, тъй като в центъра на Бургас можеш наемеш същото жилище за 179 евро на месец.
В "Сарафово" също удариха тавана и искат за студио 500 евро. То пък има трапезария и малка спалня и единственото му предимство е жироката тераса. Дават се и едностайни апартаменти за 400 евро.
Хазяите са на сметка, защото не предлагат квартири и няма да се главоболят да метат и да сменят бельото на почиващите, а те сами ще го правят. Често се случва близки семейства да наемат жилищата за целия сезон и да идват на смени на море. Богати софиянци пък взимали сигурно място за няколко месеца и прескачали до морето всяка седмица от петък до късно в неделя. Така им излизало по-евтино и сигурно и не се налагало да мъкнат непрекъснато багаж, нито пък да търсят постоянно хотели или квартири.
В момента даването под наем се е оттласнало от дъното и вече има много запитвания. Част от тях са и на руски семейства, които идват за по месец и после се разменят със свои приятели. Те предпочитат апартаменти пред квартири, тъй като идват с доста деца и им трябва кухня, в която да готвят, обясниха брокерите.