"32% от нашите подрастващи казват, че са опитали алкохол на около 11-годишна възраст. Това е срамна и болна статистика. Не бива да я крием.” Това заяви Ралица Скорчева от Асоциацията на вносителите, производителите и търговците на спиртни напитки пред NOVA телевизия. България е на едно от първите места в Европейския съюз по ранна употреба на алкохол.

„14-15-годишни деца, всъщност, са най-честият контингент, които лекуваме в Клиника по токсикология. Най-често пият водка, комбинирана с бира, комбинирана с вино. По-рядко уиски”, заяви д-р Маргарита Гешева от клиниката на токсикология, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Понякога децата пристигат в тежко безсъзнание. С годините възрастта им спада, а броят им се увеличава.

Специална родителска среща в бар учи как да говорим с децата си за вредата от спиртните напитки. За инициативата, организаторите намират и помощници. Спортисти, актьори и журналисти споделят на родителите как те успяват да говорят с децата си за алкохол, без да бъдат скучни. За 5 години са проведени 125 срещи между родители на четвъртокласници, психолози, производители и вносители на алкохол.